Čovjek na žici

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Man on Wire)
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Man on Wire
Man on wire ver2.jpg
Režiser James Marsh
Producent

Simon Chinn

Irwin Winkler
Uloge Philippe Petit
Muzika Josh Ralph
Michael Nyman
Žanr dokumentarni film
Trajanje 90 minuta
Zemlja Flag of the United Kingdom.svg Velika Britanija
Jezik engleski, francuski

Man on Wire je britanski dokumentarni film o plesaču na žici, žongleru, pantomimičaru i akrobati Philippu Petitu. Film govori o organiziranju ilegalne akcije prelaska na žici između dva tornja World Trade Centra u New Yorku 1974. godine, koju je organizirao Petit sa nekoliko poznanika i prijatelja iz Francuske, Australije i SAD. Akcije je pripremana šest godina i film prikazuje početke akcije, kao i snimke prelaska izmedju dva tornja katedrale Notre-Dame de Paris u Parizu, kao i dramaturški prikazane ideje pripremanja akcije i originalne snimke prelaska i hapšenja Petita od strane američke policije nakon 45 minuta na žici debeloj jedan inč, na visini od 417 metara.

Film je dobio Oscara za najbolji dokumentarni film 2008. godine