Idi na sadržaj

Manastir Liplje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Crkva Manastira Liplje

Manastir Liplje je srpski pravoslavni manastir sa crkvom. Nalazi se u Gornjem Liplju, sjeveroistočno od Liplja, Bosna i Hercegovina, Republika Srpska, općina Teslić, u najširem dijelu uskog klanca kroz koji protiče rijeka Bistrica.

Manastir je posvećen Blagovijestima. Najstariji spomen manastira se nalazi u hronici datiranoj u drugu polovinu 15. stoljeća. Tokom 17. stoljeća, monasi Liplja su bili aktivni u prepisivanju vjerskih knjigama. U toku Velikog turskog rata (1683.-1699.), manastir su spalile Osmanlije . Preživjeli monasi su pobjegli na sjever preko rijeke Save i našli utočište u manastiru Orahovica u Slavoniji, noseći sa sobom njihove brojne rukopise knjiga, koje su postala dio Orahovičke biblioteke.[1][2]

Za razliku od obližnjeg Manastira Stuplje, Lipljanski nije sravnjen sa zemljom. Njegova crkva je djelimično popravljena tako da može poslužiti kao župna crkva za okolno područje. Nakon osmanske vlasti, crkva je obnovljena između 1867. i 1879. Radove su uglavnom finansirani donacijama srpskog stanovništva tog područja. Ostaci crkvenih starih freski su 1922. pažljivo prikupljene i pokopane pored svog zida, a zvonik je dodan na svojoj zapadnoj strani. Gotovo tri stotine godina nakon što je monaška zajednica prestala da postoji u crkvi, manastir Liplje je ponovno uspostavljen 1965. godine, a dodatno obnovljen 1980., kada je uklonjen zvonik.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ljiljana Ševo Lj. (2004): Manastir Liplje. Izdanje Manastira Lepavina, http://manastir-lepavina.org/vijest.php?id=3462 Arhivirano 29. 8. 2018. na Wayback Machine.
  2. ^ Kerezović D. (2010): Manastir Liplje proslavio krsnu slavu. Glas Srpske, http://www.glassrpske.com/drustvo/panorama/Manastir-Liplje-proslavio-krsnu-slavu/lat/37792.html Arhivirano 4. 3. 2016. na Wayback Machine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]