Manastir Ostrog

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Manastir Ostrog

Manastir Ostrog je manastir Srpske pravoslavne crkve smješten uz skoro vertikalnu liticu, visoko na planini Ostroška greda u Crnoj Gori. Posvećen je Svetom Vasiliju Ostroškom.

Nalazi se nadomak Nikšića, na području općine Danilovgrad i smješten je u okomitoj stijeni, sa koje se pruža pogled na ravnicu Bjelopavlića. Osnovao ga je hercegovački mitropolit Vasilije u 17. vijeku. Uzima se da je manastir sagrađen 1665. godine. Mitropolit Vasilije Jovanović (po rođenju Stojan Jovanović) rođen 1639. a umro je 1671.godine. On je tu sahranjen i proglašen svecem čudotvorcem. Tijelo mu počiva u ćivotu u pećinskoj crkvi. Sam manastir je obnovljen 1923-1926. godine, poslije požara, kojeg su bile pošteđene pećinske crkvice, koje predstavljaju glavnu spomeničku vrijednost. Crkva Sv. Vavedenja (u donjem manastirskom nivou) je zadužbina Vasilija Ostroškog kao i Crkva svetog Krsta. Crkva svetog Vavedenja je oslikana freskama krajem 17. vijeka. Crkva Sv. Krsta se nalazi u gornjem manastirskom nivou i nju je živopisao majstor Radul prilagođavajući freske prirodnom obliku stijena. Oko crkve su konaci i zajedno čine objekat skladno sjedinjenim sa prirodnim ambijentom. Crkva svete Trojice koja se nalazi u središtu Donjeg manastirskog kompleksa, zadužbina je nastojatelja ostroškoga, arhimandrita Josifa Pavićevića iz 1824. godine, podignuta uz pomoć priloga iz Srbije i Hercegovine,[1] kao i parohijana Bjelopavlića i Pješivaca, po blagoslovu tadašnjeg Mitropolita Crne Gore, Petra Prvog Petrovića Njegoša, poznatijeg kao Sveti Petar Cetinjski. Manastir Ostrog spada među najposjećenije na Balkanu. U njega dolaze vjernici svih religija iz svih krajeva svijeta. Uz manastir je povezano egzistiranje srednjovjekovne tvrđave Ostrog koja se spominje u pisanim izvorima u 15. vijeku. Marko Kvekić, otac knjaginje Darinke Petrović, brodovlasnik i trgovac iz Trsta je manastiru poklonio drveni kivot za mošti svetog Vasilija, koji je izrađen u Rusiji.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Вујадиновић, Стеван (2020). Светигора, број 285. - за аугуст, Изградња цркве свете Тројице у Горњем Острошком манастиру. Цетиње: Светигора. str. 57. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ Томановић 2007, str. 301.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Томановић, Лазар (2007). Путописна проза. Градска библиотека и читаоница Херцег Нови. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link) CS1 održavanje: ref=harv (link)
  • Zvanični portal manastira Ostrog, [1]
  • Zbog ovoga vjernici idu na Ostrog i ljube mošti svetitelja, [2], 30.9. 2015.
  • Manastir Ostrog: Mjesto na kojem se mole ljudi svih vjera (FOTO), [3], 18.8. 2015.
  • Veliša Kadić, Čudotvorac Vasilije Ostroški je iz Huma?, [4], 23.6. 2012.
  • Dvostruko čudo Ostroških greda, [5], 24.11. 2014.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]