Manastir Vozuća

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Manastir Svete Trojice)
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Manastir Vozuća ili Manastir Svete Trojice u Vozući je manastir Srpske pravoslavne crkve i nalazi se u općini Zavidovići, na lijevoj obali donjeg toka rijeke Krivaje, u podnožju planine Ozren.

Manastir Vozuća potječe, najvjerovatnije iz 16. vijeka, a najstariji pomen manastira Vozuće je iz 1617 godine od strane prepisivača Petra, koji je prepisao knjigu Lestvica u hramu Sv. Nikole, zvanom Vozuća. U toku svog postojanja pretrpio je mnogobrojna razaranja. U vrijeme Osmanskog carstva monasi su napustili manastir pod prijetnjom. Bio je napušten 160 godina, što je dovelo do znatnog propadanja tog sakralnog objekta. Manastir Vozuća je obnovljen 1859, a osvećen 1865. kada je i posvećen Svetoj Trojici.

Najveća stradanja manastir Vozuća je doživio u 20. vijeku. Krajem februara 1917. godine, austro-ugarske vojne vlasti su skinule zvono sa zvonika; septembra 1941. godine, i februara 1942. godine crkva je opljačkana. Godine 1970. proglašen je spomenikom kulture prve kategorije.

U toku rata u Bosni i Hercegovini uništen je, zajedno sa kompletnom dokumentacijom, i još uvijek nije izvršena njegova obnova.

Graditeljska cjelina – Manastir Vozuća u Vozućoj, općina Zavidovići, proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine [1]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Liljana Ševo, Biblioteka Baština, Banja Luka, 2002. - Pravoslavne crkve i manastiri u Bosni i Hercegovini do 1978. godine

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Manastir Vozuća". KONS.gov.ba. Pristupljeno 13. 7. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]