Manastir apostola Andreja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Manastir apostola Andreja

Manastir apostola Andreja jest pravoslavni manastir na poluostrvu Karpas na sjeveroistoku Kipra. Nalazi se na UNESCO-ovom spisku Svjetske baštine.

Historija[uredi | uredi izvor]

Manastir je jedan od drevnih svetinja Kiparske pravoslavne crkve. Prema predanju pravoslavne crkve apostol Andrej posjetio je ovo mjesto u 1. stoljeću. Nakon što se pomolio iz kamena je potekao izvor zdrave vode, koji i danas postoji.[1]

Dobro utvrđeni manastir svetog Andreja prvi put se spominje 1191. u hronici Djela Henrika II i jela kralja Rikarda lavljeg srca Rogera Howdena.

Stara manastirska crkva podignuta je u 15. stoljeću, a veliki saborni hram u 19. Nakon turske invazije na Kipar 1974, manastir nije remontiran, a zdanja su ruinirana.

Od prvobitne crkve gotovo ništa nije ostalo. Stari hram je 3,5 metara ispod novog oltara. Osnova hrama je četvorougao, a vrata, koja se nalaze na južnoj strani, isklesana su od kamena u obliku svoda. Hram ima svodove, utvrđene u šest zona. Postoji veliki ikonostas, koji je isklesan u drvetu i pozlaćen. Prijestolje i propovjedaonica glavnog hrama također su isklesani u drvetu. U manastiru se čuva nekoliko starih ikona iz 19. stoljeća i drugih svetinja iz tog razdoblja.[2]

Godine 2013. Kiparska pravoslavna crkva i program za razvoj Ujedinjenih nacija potpisali su ugovor o obnovi manastira.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Страничка паломника. Рассказы о святых местах". hram-ks.ru (jezik: ruski). Arhivirano s originala, 25. 3. 2021. Pristupljeno 25. 3. 2021.
  2. ^ "В монастырь св. Андрея теперь пускают за 1 евро". Arhivirano s originala, 19. 11. 2009. Pristupljeno 30. 4. 2014.
  3. ^ "Restoration of the Monastery of Apostolos Andreas". UNDP (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 25. 3. 2021. Pristupljeno 25. 3. 2021.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]