Marš na Versailles

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Kraljeve odaje, soba gdje se porodica sakrila pred ruljom

Marš na Versailles (La Marche des Femmes sur Versailles) bio je jedan od najvažnijih događaja koji su prethodili Francuskoj revoluciji. Protest je pokazao da i razdražene žene, pripadnice radničke klase, koje su činile većinu sudionika, mogu promijeniti historiju.

Godina 1789; u Parizu su protesti protiv kralja i monarhije u punom jeku. Nestašica i visoke cijene hljeba razljutile su Parižanke. Grupa žena ubila je pekara i njegovu ženu, jer su povisili cijenu svog hljeba. Dana 5. oktobra 1789. proširile su se glasine da kraljevska porodica drži zalihe brašna na svom dvoru. Razljućene i potaknute revolucionarskim idejama, rulja od 6,000 gladnih žena sa tržnice odlučila je napasti Versailles (Versaj). Jedan od mlađih članova kraljevske porodice našao se u Parizu kada se ljutita rulja okupila. Videći da su u opasnosti, trčao je kroz šumu do palače, kako bi upozorio kraljicu na njihove namjere. Održan je hitni sastanak na kojem je Marija Antoaneta opet molila Luja XVI da napuste Francusku. Luj je opet odbio.

Pošto je bila svjesna da je ona glavna meta bjesa Parižanki, Marija Antoaneta je te večeri odlučila spavati sama. Guvernati svoje djece poručila je da, u slučaju nužde, djecu odmah odvede kralju.

Pokisle žene su provalile u palaču u ranim jutarnjim satima, pjevajući kako će ubiti Mariju Antoanetu. Ubile su čuvare koji su im stajali na putu, a njihove glave pobile na svoje štapove. Kraljica i njene dvije dvorske dame su pobjegle u kraljeve odaje kroz tajni prolaz tek nekoliko trenutaka prije nego što je rulja provalila u odaje Marije Antoanete. U kraljevoj sobi ih je već čekala Lujeva mlađa sestra Elisabeth, a nedugo nakon Marije Antoanete stigla su i njena djeca, Marie-Thérèse (Mari-Terez) i Louis-Charles (Luj-Šarl). Nakon njihova ulaska vrata su zaključana.

Golema rulja se okupila u dvorištu palače i zahtjevala da kraljica izađe na balkon. Marija Antoaneta se pojavila na balkonu, u spavaćici, zajedno sa djecom. Žene su tražile da se djeca vrate unutra. Marija Antoaneta je tako stajala sama na balkonu, gledajući u muškete uperene u nju. Gledala ih je tako deset minuta, a zatim pognute glave vratila u sobu. Pojedine žene je zadivila njena hrabrost dok je stajala sama gledajući smrti u lice, pa su povikale: "Viva la Reine" ("Živjela kraljica!")

Rulja se smirila, ali su i dalje tražili hljeb. Također su zahtjevale da kraljevska porodica napusti Versailles, da dođu u Pariz i da tu vode narod. Luj XVI se nezadovoljno složio da se kraljevska porodica preseli u parišku palaču Tuileries (Tuler). Cijela dvorska svita pratila je kralja i njegovu porodica na putu za Pariz. Dočekani su sa oduševljenjem i odobravanjem Parižana. Ovo je, međutim, bila fatalna greška za cijelu porodicu; više nikada neće vidjeti Versailles.