Marcel Mauss

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Marcel Mauss (10. maj 187210. februar 1950) francuski je sociolog koji je značajan po svome doprinosu kroz elaboriranje rada svog dajdže Emila Durkheima poslije njegove smrti, i time obezbjeđujući ujakov autoritet u oblasti sociologije u budućnosti. Također je podržavao i nastavak rada žurnala za sociologiju - Année Sociologique. Najpoznatije djelo Maussa je "Poklon", u originalu nazvan "Essai sur le don. Forme et raison de l'échange dans les sociétés archaïques", koje govori o značaju ekonomije poklona među "neciviliziranim narodima".

Svoj uticaj na antropologiju Mausse je upravo izvršio objavljivanjem knjige "Poklon". U antropologiji je inače znatan broj studija koja su orijentirana proučavanju pojava kao što su uzajamno međudjelovanje, solidarnost, kao i materijalnoj razmjeni. Isto tako je ovaj Maussov rad bio primjećen kod filozofa, umjetnika i političkih aktivista, mogu se spomenti neki od njih kao što su Georges Bataille i Jacques Derrida.

Danas su mnogi u Maussovom radu vide jedan vodič o tome kako živjeti bolji život. Ipak se može napomenuti, kako god, da u ovim praksama davanja poklona ili razmjenjivanja koje je analizirao Mauss često skriven samointeres, sklonost kao kompeticiji pa i agonističko ponašanje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]