Marcel Mauss

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Marcel Mauss (10. maj 187210. februar 1950) francuski je sociolog koji je značajan po svome doprinosu kroz elaboriranje rada svog dajdže Emila Durkheima poslije njegove smrti, i time obezbjeđujući ujakov autoritet u oblasti sociologije u budućnosti. Također je podržavao i nastavak rada žurnala za sociologiju - Année Sociologique. Najpoznatije djelo Maussa je "Poklon", u originalu nazvan "Essai sur le don. Forme et raison de l'échange dans les sociétés archaïques", koje govori o značaju ekonomije poklona među "neciviliziranim narodima".

Svoj uticaj na antropologiju Mausse je upravo izvršio objavljivanjem knjige "Poklon". U antropologiji je inače znatan broj studija koja su orijentirana proučavanju pojava kao što su uzajamno međudjelovanje, solidarnost, kao i materijalnoj razmjeni. Isto tako je ovaj Maussov rad bio primjećen kod filozofa, umjetnika i političkih aktivista, mogu se spomenti neki od njih kao što su Georges Bataille i Jacques Derrida.

Danas su mnogi u Maussovom radu vide jedan vodič o tome kako živjeti bolji život. Ipak se može napomenuti, kako god, da u ovim praksama davanja poklona ili razmjenjivanja koje je analizirao Mauss često skriven samointeres, sklonost kao kompeticiji pa i agonističko ponašanje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]