Margareta od Austro-Štajerske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Margareta od Austro-Štajerske
Kraljica Kastilje i Leona, Aragonije, Valencije, Majorke, Napulja i Portugala
SupružnikFilip III, kralj Kastilje
DjecaAna Kastiljska
Filip IV, kralj Kastilje
Marija Ana Kastiljska
Karlo Kastiljski
Ferdinand Austrijski (holandski guverner)
DinastijaHabsburg
OtacKarlo II, nadvojvoda Unutrašnje Austrije
MajkaMarija Ana od Bavarske (1551–1608)
Rođenje25. decembar 1584.
Graz
Smrt3. oktobar 1611.
Madrid

Margareta od Austro-Štajerske (25. decembar 1584 - 3. oktobar 1611) je bila kastiljsko-aragonska i portugalska kraljica kao supruga kralja Filipa III/II.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

Nadvojvotkinja Margareta od Austrije je rođena u Grazu, kojim je tada vladao njen otac, Karlo II, nadvojvoda Unutrašnje Austrije. Margaretina majka, Marija Ana od Bavarske (1551–1608), je ujedno bila njena prva rodica; Karlo II je bio dajdža Marije Ane. Njen brat je bio Ferdinand II, car Svetog Rimskog Carstva, a sestre poljske kraljice Ana i Konstancija.

Za kastiljsko-aragonskog i portugalskog kralja Filipa III i II, svoga rođaka u drugom koljenu, udala se 18. aprila 1599. godine. Nova je kraljica ubrzo postala veoma utjecajna, a utjecaj nad kraljem je dijelila s njegovom tetkom, caricom Marijom, i rodicom Margaretom. Njen odnos s mužem je bio blizak, pogotovo nakon što mu je 1605. godine rodila sina, budućeg kastiljsko-aragonskog i portugalskog kralja Filipa IV i III. Prije njega, Margareta je rodila buduću francusku kraljicu Anu Mariju Mauriciju (1601) i Mariju (1603), a nakon njega buduću caricu Mariju Anu, infanta-nadvojvodu Karla, toledskog budućeg nadbiskupa Ferdinanda i infantu-nadvojvotkinju Margaretu. Marija i Margareta su umrle u djetinjstvu.

Kraljica Margareta je bila vrlo religiozna rimokatolkinja i talentovana za politiku. Aktivno je učestvovala u odgoju i obrazovanju svoje djece, što je bilo neobično za žene njenog statusa.

Međutim, Margareta se za utjecaj nad kraljem borila s vojvodom of Lerme, glavnim ministrem, koji je želio da se španske zemlje razvijaju nezavisno od Crkve i Austrije. Kraljicu je pri tom, naravno, podržavalo svećenstvo, ali je vojvoda od Lerme izgubio moć tek nakon njene smrti pri porodu. Alfons, sin kojeg je tada rodila, umro je godinu dana kasnije. Njen udovac se nije ponovo oženio.

Preci[uredi | uredi izvor]

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

    • Magdalena S. Sánchez: Pious and Political Images of a Hapsburg Woman at the Court of Philip III (1598–1621) Greenwood Publishing Group (1996).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]