Marian Wenzel

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Marian Barbara Wenzel (Pittsburgh, 18. decembar 1932 – London, 6. januar 2002) bila je britanska umjetnica i historičarka umjetnosti.

Rođena je 1932. godine u Pittsburghu (Pennsylvania, SAD), ali je svoju akademsku karijeru gradila u Engleskoj. Nakon studija filozofije na Columbia Univerzitetu u New Yorku nastavila je studij na Courtauld Institute of Art u Londonu. Njena posjeta Bosni 50-ih godina 20. vijeka je presudila da upravo ta zemlja postane prvi predmet njenog istraživanja. Za temu doktorske disertacije izabrala je problematiku srednjovjekovnih stećaka. Tema doktorata Ukrasni motivi na stećcima rezultat je njenog dugogodišnjeg istraživanja kulturno-historijskog nasljeđa Bosne i Hercegovine.

Istraživanje bosanskog srednjovjekovlja dovelo ju je do saradnje sa najznačajnijim imenima bosanske medievistike. Alojz Benac, tadašnji direktor Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine bio joj je mentor, a Vlajko Palavestra, Đuro Basler, Šefik Bešlagić, Nada Miletić, Pavao Anđelić, Marko Vego i mnogi drugi pružili su joj nesebičnu pomoć, podijelivši s njom rezultate svojih istraživanja. Rane šezdesete Marian je provela obilazeći neprohodne krajeve Hercegovine i Bosne i pomno bilježeći motive na stećcima. Njen višegodišnji terenski rad rezultirao je knjigom Ukrasni motivi na stećcima, objavljene 1965. godine. Autorica se u svom djelu nije upuštala u donošenje velikih zaključaka o stećcima, ali je odlučno pobijala njihovu vezu sa bogumilima. Prema Wenzel, stećke u srednjovjekovnoj Bosni su podizali i katolici i pravoslavci i pripadnici Crkve bosanske.

Njen interes za srednjovjekovnu umjetnost Bosne nije prestao nakon objavljivanja doktorske disertacije, već se proširio na polje proučavanja obrade metala, koje je nastavila na Warburg institutu u Londonu. Po njenom mišljenju, glavna umjetnička forma bosanske države 14. i 15. vijeka nisu bili stećci, nego kucane, ornamentalne srebrne i posrebrene zdjele, napravljene od metala iz bogatih bosanskih rudnika, dok su dekoracije na stećcima njihova reducirana forma. Marian Wenzel je još ranih osamdesetih istakla postojanje bosanskog stila, kao mješavine gotičkog, mediteransko-islamskog i bizantskog, ali osobenog i jedinstvenog stila u umjetnosti srednjovjekovne Bosne, što je u široj naučnoj javnosti izazvalo velike polemike.

Prvi rad o bosanskom stilu objavljen je 1985. godine, dok je knjiga pod nazivom Bosanski stil na stećcima i metalu, sastavljena od njena četiri ranije objavljena članka u kojima je iznijela rezultate svojih dotadašnjih istraživanja, izašla 1998. godine.

Publikovala je preko 30 eseja o bosanskom kulturnom nasljeđu, ali i druge naslove sa temama iz oblasti kulture i umjetnosti.[1]

Njen slikarski opus je vezan za Bosnu. Neki njeni radovi su trajno pohranjeni u Umetničkoj galeriji BiH.

Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini osnovala je dobrotvorno društvo Bosnia-Herzegovina Heritage Rescue (BHHR), a i sama je posjećivala ratom ugroženu zemlju. Pored svega što je učinila za Bosnu i Hercegovinu, Marian Wenzel je također Historijskom muzeju u Sarajevu ostavila svoju biblioteku.

Umrla je od raka 2002. u 69 godini života.

Izbor iz bibliografije[uredi | uredi izvor]

  • Ornamental motifs on Tombstones from Medieval Bosnia and Surrounding Regions, Biblioteka Kulturno naslijeđe, Sarajevo, 1965.
  • A Bosnian Kingdom Metalworking Tradition, Peristil 27-28, Zagreb, 1984-85, 5-39
  • Bosanski stil na stećcima i metalu, Sarajevo Publishing, Sarajevo, 1999.

Literatura o Marian Wenzel[uredi | uredi izvor]

  • Anthea Brook, Marian Wenzel, The Guardian, Tuesday March 5, 2002.
  • Elma Hašimbegović, In Memoriam - Marian Wenzel (1932-2002), Godišnjak Centra za balkanološka ispitivanja, knj. 33, Sarajevo, 2006.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Bosanski stil na steccima i metalu, Sarajevo, 1999.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]