Marija Austrijska (1505–1558)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Marija Kastiljska
SupružnikLudovik II, kralj Ugarske
DinastijaHabsburg
OtacFilip I, kralj Kastilje
MajkaIvana, kraljica Kastilje i Aragonije
Rođenje18. septembar 1505.
Smrt18. oktobar 1558.

Marija Kastiljska (Marija Austrijska/Habsburška; 18. septembar 1505 - 18. oktobar 1558) je bila ugarsko-hrvatska i češka kraljica kao supruga kralja Ludovika II.

Djetinjstvo[uredi | uredi izvor]

Rođena je u Briselu, a bila je jedno od petero djece kastiljskih vladara Ivane Lude (iz dinastije Trastamara) i Filipa Lijepog (iz dinastije Habsburg). Kao njihova kćerka bila je član dinastije Habsburg, kastiljsko-aragonska infanta, burgundska princeza i austrijska nadvojvotkinja.

Još prije navršene godine života Marija je obećana prvom sinu koji se rodi ugarsko-hrvatskom i češkom kralju Vladislavu II. Taj sin, po imenu Ludovik, se rodio 1506. godine, a deset godina kasnije postao je kralj Ugarske i Češke.

Brak[uredi | uredi izvor]

Ludovik i Marija su se vjenčali 13. januara 1522. godine, godinu dana nakon što je Marijin brat Ferdinand oženio Ludovikovu sestru Anu.

Marija je četiri godine bila kraljica Ugarske i Češke. Dana 29. augusta 1526. godine muž joj je poginuo u bici kod Mohača s Turcima. Nisu imali djece. Za njegovog nasljednika izabran je Marijin brat Ferdinand. Marija se nije nikada preudala.

Upravljanje holandskim zemljama[uredi | uredi izvor]

Dana 1. decembra 1530. godine umrla joj je tetka, savojska vojvotkinja Margareta, također udovica bez djece. Margareta je bila guvernerica Holandije, a nakon njene smrti pozicija guvernera je ostala upražnjena. Marijin brat Karlo V, car Svetog Rimskog Carstva, odredio ju je za novu guvernericu. Od brata je dobila i zamak Binche južno od svog rodnog grada, kao nagradu za uspješno upravljanje holandskim zemljama. Zamak je bio značajan zbog kolekcija umjetničkih djela koje je kraljica Marija skupljala u njemu, uključujući i djela Titiana, ali je uništen od francuske vojske 1554. godine. Kraljica Marija je bila i mecena muzičara. Upravljala je holandskim zemljama sve do 1555. godine.

Umrla je u Cigalesu u Kastilji.

Preci[uredi | uredi izvor]