Marija Fekete-Sullivan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Marija Fekete-Sullivan
Rođenje 1965.
Sarajevo, Jugoslavija

Marija Fekete-Sullivan, rođena 1965. godine u Sarajevu, je bosanskohercegovačka književnica.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Pohađala je Fakultet političkih nauka u Sarajevu, i na njemu diplomirala žurnalistiku. Sa suprugom Kevinom jedan dio života provodi u Singapuru, te u Španiji, gdje se posvetila pisanju proze.[1] Pored literarnog rada, bavi se i prevođenjem sa engleskog jezika. Njena prva zbirka priča za djecu Sirenin san prvo je objavljena u Singapuru 1995, a na bosanski jezik prevedena 2003. godine. Priču Sirenin san je učinila dostupnom za djecu koja žele učiti engleski jezik. Također, za djecu je objavljivala slikovnice, igrokaze, bajke i kratke priče. Igrokaz u stihovima, Zaljubljeni vuk, pisan je za djecu sa posebnim potrebama, te objavljen na Svjetski dan autizma. Zaljubljeni vuk je namijenjen za učenje jezika i brojanje djeci mlađeg uzrasta. Njen prvijenac pod nazivom Sarajevski zidovi sudbine je roman o stogodišnjem putovanju od rata do mira.

Jedna je od pionira digitalnog izdavaštva u jugoistočnoj Evropi. Osnivačica je projekta Style Writes Now, pokrenut 2010. godine, a u kojem je objavila mnoštvo kratkih priča autora iz regije koje su, prevedene na engleski jezik, dostupne širom svijeta.

Član je Društva pisaca BiH od 2013. godine.

Od 2001. godine sa suprugom i kćerkom živi u Sarajevu.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • The Mermaid's dream, 1995. zbirka priča za djecu (na engleskom jeziku)
    • (prijevod na bosanski jezik) Sirenin san, 2003. zbirka priča za djecu
  • Kaput za hrabre, 2008. slikovnica
  • Džepni uštipak, 2009. slikovnica
  • Slike iz novčanika, 2009. zbirka kratkih priča
  • Sirenoteka, 2014. bajke
  • Sarajevski zidovi sudbine, 2014. roman

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Fekete-Sullivan, Marija; Sarajevski zidovi sudbine, Rabic Sarajevo, 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]