Marija Ivana Gabrijela Austrijska

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Nadvojvotkinja Marija Ivana
Johanna Gabrielle of Austria 1762 by Liotard.jpg
Dinastija Habsburg-Lotaringija
Otac Franjo I, car Svetog Rimskog Carstva
Majka Marija Terezija Austrijska
Rođenje 4. februar 1750
Beč
Smrt 23. decembar 1762
Beč

Marija Ivana Gabrijela Austrijska (4. februar 1750 - 23. decembar 1762) bila je jedanaesto dijete kraljice i carice Marije Terezije i Franje I Stjepana, cara Svetog Rimskog Carstva. Kao i svim njenim sestrama, i većini ostalih katoličkih princeza, prvo ime joj je bilo Marija. Kao kćerka cara i nadvojvotkinje Austrije koja je bila i kraljica Ugarske, bila je oslovljavana sa Njena Carska i Kraljevska Visost nadvojvotkinja Marija Ivana Gabrijela od Austrije.

Smatrana je dopadljivom i dobrućudnom, te je stoga bila veoma popularna članica velike carske porodice. Bila je u dobrim odnosima sa godinu dana mlađom sestrom, Marijom Josipom, i sa njom je djelila sobu.

Nadvojvotkinja Marija Ivana Gabrijela umrla je od boginja sa dvanaest godina, 23. decembra 1762. godine. Njena sestra Marija Josipa također je umrla od boginja pet godina poslije.

Porodično stablo[uredi | uredi izvor]