Idi na sadržaj

Marija Josipa Austrijska (1751–1767)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Marija Josipa Austrijska
DinastijaHabsburg-Lotaringija
OtacFranjo I, car Svetog Rimskog Carstva
MajkaMarija Terezija Austrijska
Rođenje19. mart 1751
Beč
Smrt15. oktobar 1767
Beč

Marija Josipa Austrijska (19. mart 1751 - 15. oktobar 1767) je bila dvanaesto od šesnaestero djece kraljice Marije Terezije i Franje I Stjepana, cara Svetog Rimskog Carstva. Pošto je njena majka ujedno bila nadvojvotkinja Austrije, a otac car, bila je oslovljavana sa Njena Carska i Kraljevska Visost nadvojvotkinja Marija Josipa od Austrije.

Obrazovana je i odgajana zajedno sa godinu dana starijom sestrom, Marijom Ivanom Gabrijelom. Bila je bliska sa Marijom Ivanom Gabrijelom, i njena smrt od boginja u dobi od dvanaest godina duboko je potresla Mariju Josipu. Tri godine poslije umro joj je i otac.

Ferdinand I od Dvije Sicilije je ubrzo obavjestio Mariju Tereziju da traži mladenku i da bi volio oženiti jednu od njenih kćeri. Marija Josipa je tada bila najstarija neudata kćerka (ne računajući naravno Mariju Anu i Mariju Elizabetu, koje su zbog ožiljaka postale opatice). Marija Terezija je željela izabrati nju, te su njeni porterti bili slani napuljskom kralju. Marija Josipa, međutim, nije bila oduševljena idejom o udaji lak ni kada je u pitanju bila titula napuljske kraljice.

Mariju Josipu je njena majka prisilila da se moli s njom na nezapečaćenom grobu carice Marije Josipe. Nadvojvotkinja Marija Josipa, koja se spremala poći u Napulj i udati se za napuljskog kralja, dobila je simptome boginja dva dana kasnije i ubrzo umrla. Mlađa sestra, Marija Karolina, ju je zamijenila i postala napuljska kraljica. Marija Terezija je sebe krivila za kćerkinu smrt do kraja života budući da tada nije bio poznat koncept produžene inkubacije, te se vjerovalo da se Marija Josipa zarazila boginjama pored nepropisno zatvorenog groba bratove supruge.[1]

Porodično stablo[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Potrebne su najmanje dvije sedmice da se osip pojavi nakon što se osoba zarazi boginjama. Pošto se osip na Mariji Josipi pojavio dva dana nakon kontakta sa grobom zaražene pokojnice, Marija Josipa se morala zaraziti mnogo prije odlaska u kriptu. Hopkins, 64.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • Hopkins, Donald R: The greatest killer: smallpox in history, with a new introduction University of Chicago Press 2002 ISBN 0-226-35168-8