Idi na sadržaj

Marija Josipa od Bavarske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Marija Josipa od Bavarske
Carica Svetog Rimskog Carstva;
kraljica Njemačke; nadvojvotkinja Austrije
SupružnikJosip II, car Svetog Rimskog Carstva
DinastijaWittelsbach
OtacKarlo VII, car Svetog Rimskog Carstva
MajkaMarija Amalija Austrijska
Rođenje30. mart 1739
Minhen, Bavarska
Smrt28. maj 1767
Beč, Austrija

Marija Josipa od Bavarske (Maria Josepha Antonia Walburga Felizitas Regula; 30. mart 1739 - 28. maj 1767) je bila bavarska i češka princeza koje postala carica Svetog Rimskog Carstva kao druga supruga cara Josipa II.

Porodica

[uredi | uredi izvor]

Njen otac je bio Karlo Albert, bavarski vojvoda koji je u Ratu za austrijsko naslijeđe postao car Svetog Rimskog Carstva i kralj Češke. Majka joj je bila austrijska nadvojvotkinja Marija Amalija, kćerka cara Josipa I.

Godine 1765. udala se za njemačkog kralja Josipa, svoga dvije godina mlađeg rođaka u drugom koljenu. Iste godine je postala carica Svetog Rimskog Carstva po smrti njegovog oca. Brak nije bio sretan i sklopljen je samo na insistiranje Josipove dominantne majke Marije Terezije. Josip još uvijek nije bio prebolio svoju prvu suprugu, parmsku princezu Izabelu Mariju. Josip je odbijao dijeliti bračnu postelju s Marijom Josipom. Svekrvom smrću postala je teoretski najviše rangirana žena na carskom dvoru, ali je u stvarnosti to i dalje bila njena svekrva.

Godine 1767, baš kao i prva supruga Josipa II, zarazila se boginjama i umrla. Njena svekrva ju je posjećivala dok je bolovala, te se i sama zarazila i preživjela. Josipova sestra, nadvojvotkinja Marija Josipa, se također zarazila i umrla. Carica Marija Josipa je sahranjena u Carskoj kripti.