Marija od Francuske (šampanjska grofica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Francuska princeza Marija (fra. Marie de France; 1145 – 11. marta 1198), poznata i kao Marija Capet (fra. Marie Capet), bila je grofica Šampanje u srednjem vijeku.

Marijin pečat

Njen otac je bio kralj Francuske Luj VII; Marija je bila njegovo najstarije zakonito dijete. Mariju je rodila Lujeva prva žena, kraljica Eleonora Akvitanska.[1] Marijina mlađa sestra je bila grofica Bloisa Alisa.

Nakon šta je Alisa rođena, Luj i Eleonora su se rastali 1152. te su Marija i Alisa bile povjerene ocu na skrb. Eleonora se preudala za kralja Engleske Henrika II; Marija je postala polusestra Henrika, Matilde i Ivana.

1160. Marijin otac je oženio plemkinju Adelu Šampanjsku, a Mariju i Alisu je zaručio za Adelinu braću. Marija je poslana u samostan u Šampanju, a 1164. se udala za Henrika I od Šampanje. Ovo su njihova djeca:

Marijin muž je otišao u Palestinu 1179. Nakon šta je umro, Marija je razmišljala o ponovnoj udaji, ali do nje nije nikada došlo.

Umrla je u samostanu Fontaines-les-Nones te je pokopana u katedrali sv. Stjepana u Meauxu (fra. Cathédrale Saint-Étienne de Meaux). Nažalost, njena grobnica je uništena.

Pogledajte još[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Wheeler, Bonnie. Eleanor of Aquitaine: Lord and Lady, 2002.
  2. ^ Runciman, Steven. A History of the Crusades, vol. 3, 1954.
  3. ^ Anne McGee Morganstern, John A. Goodall. Gothic tombs of kinship in France, the low countries, and England.
  4. ^ Alberic od Trois-Fontainesa. Chronica Albrici Monachi Trium Fontium.
  5. ^ Theodore Evergates. The Aristocracy in the County of Champagne, 1100-1300. University of Pennsylvania Press, 2007.