Marija od Guisea

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Marija od Guisea
Krunidba22. februar 1540
SupružnikLuj od Longuevillea
Jakov V
DjecaMarija I
DinastijaGuise
OtacKlaudije od Guisea
MajkaAntoaneta od Burbona-Vendômea
Rođenje22. novembar 1515
Smrt11. juni 1560

Marija od Guisea (22. novembar 1515 - 11. juni 1560) je bila škotska kraljica kao supruga Jakova V, te regent za vrijeme maloljetnosti svoje kćerke Marije I.

Otac joj je bio glava francuske plemićke kuće Guise. Sa osamnaest godina udata je za Luja, vojvodu od Longuevillea. Luj je umro 1537. godine, a dva mjeseca nakon njegove smrti Marija je rodila posthumnog sina. Dva sina rođena iz njihovog braka bila su kratkog vijeka.

Iste godine od tuberkuloze umrla je supruga Jakova V, francuska princeza Magdalena. Jakov V je želio nastaviti alijansu sa Francuskom, pa je započeo pregovore sa francuskim kraljem oko mogućeg braka sa Marijom. Međutim, engleski kralj, Henrik VIII, je upravo na porodu bio izgubio svoju treću suprugu, Jane Seymour, te je želio spriječiti nepoželjnu alijansu Francuske i Škotske tražeći Marijinu ruku za sebe. Sama Marija je preferirala Jakova umjesto Henrika, uzimajući u obzir prethodni bračni život ovog drugog, te je Franjo I objavio zaruke sa škotskim kraljem.

Jakov V i Marija vjenčani su u crkvi Notre-Dame de Paris 18. juna 1538. godine, u odsutnosti mladoženje. Nedugo zatim Marija je otputovala u Škotsku, gdje je ceremonija vjenčanja ponovljena, a Marija krunisana 22. februara 1540. godine. Iz njihovog braka rođena su dva kratkovječna sina i kćerka, Marija Stuart. Šest dana nakon rođenja kćerke Jakov V umire, te novorođenče postaje druga žena u historiji koja je naslijedila škotsku krunu.

Marija je upravljala Škotskom kao regent u ime svoje kćeri, koja je poslana na školovanje u Francusku i kasnije udata za francuskog dofena koji je kasnije postao Franjo II Francuski. Marijinom autoritetu kao de facto vladara Škotske za vrijeme kćerkine maloljetnosti suprostvaljalo se pobunjeno protestantsko plemstvo.

Marija je umrla od edema 11. juna 1560. godine, a sahranjena je u Francuskoj. Nakon njene smrti njena kćerka se vraća u Škotsku i preuzima vlast.