Marijan Feller

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Marijan Feller
Rođenje 1903.
Donja Stubica, Austro-Ugarska
Smrt 1974.
SFR Jugoslavija

Marijan Feller (19031974) bio je hrvatski pijanista i klavirski pedagog.

Rođen je u Donjoj Stubici. Studij klavira završio je 1923. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (E. Kraut); usavršavao se kod Svetislava Stančića i u Parizu kod I. Philippa i L. Levyja. Od 1924. do 1928. bio je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a od 1928. do 1945. vodio je vlastitu školu. Od 1958. do smrti bio je profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Od 1925. je nastupao solistički, svoje veliko iskustvo i znanje i iskustvo prenosio je na generacije studenata. Njegovi studenti su bili: Mladen Bašić, Zlata Feller, Ranka Cecić, Jasenka Dimitrijević, Valerija Kubin, Neda Stanković, Meira Smailović itd.

Kao muzički pisac sarađivao je od 1923. do 1926. u Književnoj republici. Bio je veoma aktivan i u radu stručnih udruženja Hrvatske i Bosne i Hercegovine.