Mariner 6 i 7

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mariner 6
Mariner 6and7.gif
Masa 413 kg


Mariner 7
Mariner 6and7.gif

Kao dio NASA-inog šireg Mariner programa, Mariner 6 i Mariner 7 (Mariner Mars 69A i Mariner Mars 69B) su kompletirali prvu dvojnu misiju na Mars, 1969. Mariner 6 je bio lansiran sa Lansirnog Kompleksa 36B na Cape Kennedy, i Mariner 7 sa from Lansirnog Kompleksa 36A na Cape Kennedy-ju.

Mariner 6[uredi | uredi izvor]

Mariner 6, prva od dvije letjelice koje je NASA lansirala s ciljem istraživanja Marsa u okviru programa Mariner. Lansiran je 24. februara 1969. iz Cape Canaverala. Naučni instrumenti na letjelici počeli su prikupljati podatke 29. jula, 50 sati prije najbližeg prilaza planetu. Prilaz je ostvaren 31. jula počevši od 05:03 UTC i za to je vrijeme snimljeno 26 fotografija.

Mariner 7[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference[uredi | uredi izvor]