Mario Kart

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mario Kart
Logo koji se koristi od igre Mario Kart DS
Razvijač(i)
Izdavač(i)Nintendo
Producent(i)Shigeru Miyamoto
Platforma
Datum(i) objave
ŽanrTrkaća videoigra

Mario Kart (japanski: マリオカート, preslovljeno: Mario Kāto) ime je serije videoigara karting utrkivanja koje razvija i izdaje Nintendo kao spin-off serijala Super Mario. Prva videoigra, Super Mario Kart, izašla je za SNES i bila je komercijalni uspjeh i dobila pohvale kritičara.[1]

Od 1992. izašlo je 14 videoigara u serijalu, od kojih je šest bilo na kućnim konzolama, tri na mobilnim platformama, četiri arkadne igre s kojim su pomogli Namco, i jedna za mobilne telefone. Najnovija igra serijala, Mario Kart Tour, izašla je za iOS i Android, i bila je komercijalni uspjeh, ali nije naišla na odobravanje kritičara. Kao dio 35. godišnjice serijala Super Mario, Nintendo je najavio videoigru serijala za Switch koja koristi igračke koje se mogu kontrolirati Switchevim upravljačima. Do sredine 2020, prodano je 150 miliona kopija videoigara serijala diljem svijeta.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prvi logo, korišten do videoigre Mario Kart Arcade GP 2

Prva videoigra, Super Mario Kart, izašla je 1992. za Super Nintendo Entertainment System. Razvoj videoigre nadgledao je Shigeru Miyamoto, japanski dizajner videoigara koji je stvorio Super Mario Bros., lika Marija i mnoge druge likove i videoigre koje su bile važne za Nintendo. Darran Jones magazina NowGamer smatra da je Super Mario Kart bila toliki uspjeh zato što je koristila likove koji su već bili dio franšize, dok je uz to bila novije trkaće iskustvo, drugačija od tadašnjih igara.[2]

Igranje[uredi | uredi izvor]

Videoigre iz serijala Mario Kart bave se kartingom, gdje igrač mora odabrati jedan od ponuđenih likova i kontrolirati ga na jednoj od punuđenih staza. Likovi i staze igara obično su iz franšize Mario, ali neke igre imaju par likova i staza iz franšiza i serijala The Legend of Zelda, Splatoon, Pac-Man i Animal Crossing. U prijašnjim igrama trkalo se osam likova, no nakon Mario Kart Wii počelo se trkati dvanaest.

Dio serijala koji se pojavljuje u svakoj videoigri je Power-up. Na stazi se pojavljuju leteće kutije sa znakom upitnik na njima, i kad se igrač probije kroz njih ostvarit će Power-up kao što su gljive koje ubrzavaju auto, školjke Koopa kojim se drugi igrači mogu pogoditi, kore banana koje se bace na stazu koje oštete kart igrača koji se zabije u njih, lažne kutije za power-up, i mnogi drugi. Kakav power-up igrač dobije osvoji ovisi o njihovoj poziciji u trci. Ako je igrač daleko iza svih, može osvojiti power-upove za napad i ubrzanje, kao Bullet Bill koji jako ubrza igrača i daje im da pređu rupe i pregaze druge, dok igrač daleko ispred svih može samo osvojiti predmete za zaštitu i napad. Ovakva metoda igranja dopušta onim na začelju da dobiju prednost i sustignu vodeće. Igrač, autom ili motorom, može izvesti mnoge trikove, kao vožnja na stražnjem točku, motanje s mini ubrzanjem, trikove u zraku, itd.

Svaka igra je dodala manje promjene doživljaju igre i kontroliranje, uz nove staze i likove. Neke od promjena su:

  • U Mario Kart 64 dodano je utrkivanje s 4 igrača, slipstreaming (klizanje)[3] i 3D grafiku. Likovi dodani ovoj igri su Wario i Donkey Kong. Novi power-upovi su: lažna kutija, troduple školjke, troduple gljive, hrpa banana, zlatna gljiva, i Blue shell, power-up koji je postao poznat među fanovima. Uz tri klase Velikih nagrada, dodan je i Mirror Mode za 100cc, gdje su staze okrenute bočno.
  • U Mario Kart: Super Circuit mogu se otključati sve staze iz Super Mario Kart.
  • U Mario Kart: Double Dash se kontroliraju dva igrača u jednom autu, jedan baca power-upove a drugi vozi, također se mogu koristiti power-upovi specifični nekim likovima. Također se pojavljuje trinaest novih likova (Princeza Daisy, Birdo, Bebe Mario i Luigi, Koopa Paratroopa, Diddy Kong, Bowser Jr., Waluigi, Toadette, Petey Piranha i Kralj Boo). Ovo je prva igra serijala gdje se staze i likovi mogu otključati, te je Mirror Mode u 150cc-u.
  • U Mario Kart DS igra se na dva ekrana i nju može igrati više igrača (Multiplyer pomoću Wi-Fi-a). Dvorane za Battle Mode (gdje se likovi napadaju power-upovima) mogu se otključati, te se koriste arene iz prijašnjih igara. Dry Bones, R.O.B., i Shy Guy (samo DS Download Playem) se pojavljuju po prvi put. Mogu se otključati stare staze iz prijašnjih igara. Ovo je jedina igra s misijama i autima koji se mogu ukrasiti. Ovo je prva igra s Blooperom, power-upom koji pokrije ekran igrača tintom, i Bullet Billom.
  • U Mario Kart Wii likovi se mogu kontrolirati plastičnim volanom napravljenim za Wii Remote, mogu izvoditi trikove u zraku, te se trka s 12 likova. Uz to se mogu koristiti motocikli.[4] Novi likovi su: Bebe Peach i Daisy, Rosalina, Funky Kong, Dry Bowser, i dva Mii lika s različitim odijelima. Također se pojavljuju novi power-upovi. Mega Mushroom, Thunder Cloud, i POW Block, zadnje dvoje su specifični ovoj igri. Također je ovo zadnje pojavljivanje lažne kutije.
  • U Mario Kart 7 dodana je stereoskopska 3D grafika, i po prvi put se javljaju zmajevi i auta koja se mogu voziti pod vodom. Također se može voziti iz perspektive prvog lica i na autima se mogu mijenjati izgledi, točkovi i zmajevi. Novi likovi su Metalni Mario, Lakitu, Wiggler i Honey Queen, ali se ne pojavljuje Waluigi nakon što je bio u svakoj igri od Double Dash!!. I nakon što ih nije bilo deset godina, novčići se ponovo pojavljuju i daju igraču maleno ubrzanje.
  • U Mario Kart 8 pojavljuje se 200cc, anti gravitacija, videi utrka se mogu uploadati na YouTube Wii U-em putem Mario Kart TV, moguće je igrati Grand Prix trke s četiri igrača, DLC i HD. Novi likovi su: Koopalingsi, Beba Rosalina, Pink Gold Peach, Tanooki Mario, Cat Peach, Stanovnik i Isabelle iz serijala Animal Crossing, i Link iz franšize The Legend of Zelda.[5] Za Battle Mode vračeni su mnogi stari režimi. U Deluxe verziji za Nintendo Switch dodani su Zlatni Mario, Inkling Boy i Girl iz serijala Splatoon, uz novi režim za Battle Mode, "Renegade Roundup".
  • U Mario Kart Tour se pojavljuju Peachette, Pauline i Hammer Bro (uz verzije s bumerangom, vatrom i ledom), Monty Mole i Dixie Kong. Mnogi likovi imaju alternativne kostime. Ovo je prva igra serijala koja nije za Nintendovu platformu, i uključuje slučajna dobivanja kostima i likova. Također se vratila Mega Mushroom.
  • Mario Kart Live: Home Circuit kontrolira se uz pomoć službene linije igračaka. Igrač može napraviti svoju stazu i kontrolisati igračke likova s konzolom Nintendo Switch.

Likovi[uredi | uredi izvor]

Likovi serijala su najčešće likovi iz drugih igra franšize Mario. U serijalu Mario Kart Arcade GP pojavljuju se likovi Bandai Namcoa kao Pac-Man.[6] U DLC-u za Mario Kart 8 dodani su likovi Link iz franšize The Legend of Zelda, i Stanovnik i Isabelle iz serijala Animal Crossing.[7] U Mario Kart 8 Deluxe pojavljuju se 42 lika, većinom iz prijašnjih igara, uz Inklinge iz serijala Splatoon.[8]

Staze[uredi | uredi izvor]

Mnoge staze i prateće tematike pojavljuju se više puta u više igara. Neke staze pojavljuju se u drugim igrama glavnog serijala kao već viđeni dijelovi Mushroom Kingdoma. Dvije staze koje se najviše pojavljuju su Bowser's Castle i Rainbow Road, dvije staze obično na kraju dva kupa. Svaka igra ima najviše 12 kupova koji postepeno postaju teži. Početne staze obično su smještene u gradu ili u poljima, kasnije se područja mijenjaju, nekad su u mjestima drugih serijala, u svemiru ili unutar građevina. Svaki kup ima četiri staze, i prvih pola kupova u određenoj videoigri imaju originalne staze specifične igri, dok ostatak kupova imaju Retro staze, malo redizajnirane staze iz prijašnjih igara. Staze obično traju tri kruga, osim ako je staza preduga ili kratka. Ovo se može vidjeti u Mario Kart: Double Dash!!, DS, 8 (Deluxe) i Tour. U Double Dash!! imaju dvije staze s neobičnim brojem krugova (Baby Park sa sedam krugova (četiri u DS) i Wario Colosseum s dva). Baby Park se ponavlja u 8 (Deluxe). Mario Kart: Super Circuit bila je prva igra serijala gdje su se pojavile Retro staze. Kupovi su: Mushroom Cup, Flower Cup, Lightning Cup, Star Cup, Special Cup, Shell Cup, Banana Cup, Leaf Cup, Egg Cup, Corssing Cup, Triforce Cup, Bell Cup. Što se tiče staza za Battle Mode, kupovi za njih se mijenjaju u svakoj igri, ali Retro staze za Battle Mode su prisutne u svakoj igri. Staze za Battle Mode su uvijek zatvorene arene gdje igrači moraju poraziti druge, i nemaju element utrkivanja.

Režimi[uredi | uredi izvor]

Svaka nova videoigra serijala ima razne režime, sljdećih pet su najčešći:

  • Grand Prix – Igrači se natječu u "kupovima" s četiri staze (pet u igri Super Mario Kart) s različitom težinom i brzinom, s opcijama 50cc, 100cc, 150cc, i tek dodano u igri Mario Kart 8, 200cc. Također se pojavljuje Mirror Mode, gdje su staze okrenute bočno s brzinom 150cc, u nekim igrama 100cc. Na kraju kupa, ako igrač dobije prvo mjesto dobiti će zlatni trofej, drugo srebrni a treće bronzani. Mjesto igrača se nastavlja u svakoj trci, što znači da ako igrač dobije prvo mjesto u jednoj trci, započeti će sljedeću u prvom mjestu.
  • Time Trial – Ovdje igrači mogu pokušati vidjeti koliko brzo mogu proči kroz jednu stazu, i mogu se trkati s prijašnjim spremljenim "duhovima", duh je ime za spreljeno najbrže vrijeme igrača u trci. Od igre Double Dash!! se može trkati protiv duhova tima programera igre. Također se može trkati protiv duhova drugih igrača, i pobjeđivanjem dugova se mogu dobiti likovi i automobili.
  • VS Race – Više igrača, u kasnijim igrama može i samo jedan igrač, se trkaju protiv drugih likova, ili sami protiv sebe na stazama. Pravila za trke mogu prilagoditi igrači.
  • Battle Mode – Igrači su smješteni u arenu i moraju se boriti raznim power-upovima dok ne ostane samo jedan. U starijim videoigrama se ovom režimu moglo pristupiti samo s više igrača, ali u kasnijim igrama se može igrati s najmanje jednim igračem. Pravila se također mogu prilagoditi, i neke varijante Battle Modea su Balloon Battle, Coin Runners, Shine Thief, Renegade Roundup, Bob-omb Battle, itd.
  • Online Multiplayer – Igrači mogu igrati s drugim trkačima diljem svijeta preko interneta, mogu se natjecati u običnim utrkama ili prvenstvima.

Spisak videoigara[uredi | uredi izvor]

Godina Ime Platforma Opis
1992. Super Mario Kart SNES, Virtualna konzola za Wii, Wii U, New 3DS i Switch Prva igra serijala s 8 likova koji imaju specifične power-upove za sebe.
1995. VB Mario Kart Virtual Boy[9] Nikad ne dovršena igra zbog komercijalnog neuspjeha Virtual Boya, ali bila je otkrivena u njemačkom magazinu The Big N.[9]
1996. Mario Kart 64 Nintendo 64, Virtualna konzola za Wii, Wii U, New 3DS i Switch Druga igra serijala koja je dovela serijal u treću dimenziju s novim likovima i power-upovima.
2001. Mario Kart: Super Circuit GameBoy Advance, Virtualna konzola za Wii, Wii U Treća igra serijala i prva igra za handheld konzolu koju su razvili Intelligent Systems, te prva igra s retro stazama.
2003. Mario Kart: Double Dash!! Nintendo GameCube Četvrta igra serijala s jedanaest novih likova, novim stazama i autima za dva lika.
2005. Mario Kart Arcade GP Arkada Peta igra serijala i prva igra pod-serijala istog imena. Razvili su ju Namco, i zato se pojavljuju tri nova lika pod vlasništvom Namcoa, Pac-Man, Mrs. Pac-Man i duh Blinky.
2005. Mario Kart DS Nintendo DS, Virtualna konzola za Wii U Šesta igra serijala i druga na handheld konzoli, i prva s autima koji se mogu prilagoditi s naljepnicama i raznim dodatcima, te jedina s misijama.
2007. Mario Kart Arcade GP 2 Arkada Sedma igra serijala, druga serijala Mario Kart Arcade GP i druga arkadna igra s novim likovima, Waluigijem i Mametchi.
2008. Mario Kart Wii Nintendo Wii Osma igra serijala, i prva i Battle Modeom s botovima, prva igra s dvanaest trkača s mnogo nivh likova i power-upovima.
2011. Mario Kart 7 Nintendo 3DS Deveta igra serijala i treća na handheld konzoli sa stereoskopskim 3D-om i igranjem iz perspektive prvog lica, s novim likovima i stazama.
2013. Mario Kart Arcade GP DX Arkada Deseta igra serijala i treća arkadana i u serijalu Mario Kart Arcade GP. Ima par dijelova Mario Kart 7, kao auti koji mogu voziti pod vodom i zmajevi.
2014. Mario Kart 8 Nintendo Wii U Jedanaesta igra serijala u kojoj se pojavljuje anti-gravitacija, koja se može kontrolirati na mapi putem Gamepada. Nova odijela za likove modu se otključati amiiboima, i ovo je prva igra s DLC-em.
2017. Mario Kart 8 Deluxe Nintendo Switch Nova i poboljšana verzija Mario Kart 8. Ova igra je popravila balansu power-upova, dodala par novih likova (od kojih se samo jedan može otključati), svi likovi su preneseni iz Mario Kart 8, i mnogo dodataka.
2017. Mario Kart Arcade GP VR Arkada Četvrta videoigra serijala Mario Kart Arcade GP napravljena za arkadne mašine koje koriste Virtual reality (virtualnu stvarnost).
2019. Mario Kart Tour iOS, Android Prva igra serijala za telefone. Auti se kontroliraju micanjem telefona lijevo i desno, i raznim režimima mogu se otključati likovi i auti.
2020. Mario Kart Live: Home Circuit Nintendo Switch Prva igra serije koja koristi AR. Igrač kontrolira likove upravljačem Nintendo Switcha, ali su likovi igračke kojima igrač može napraviti stazu.

Prema Elonu Musku, trebala je biti stvorena igra za serijal gdje se koriste auti Tesla, ali Nintendo im nije dao licencu.[10]

Kritike i nasljeđe[uredi | uredi izvor]

Baš kao glavni serijal, Mario Kart je veoma uspješan s više od 150 milijuna prodanih kopija.[11] Uz komercijalan uspjeh, serijal je postao kritičan uspjeh. Nintendo Power smatraju serijal jednim od najboljih iskustva za više igrača zbog različitih režima i zabave. Igrači serijala su par rekorda smjestili u Knjigu Ginisovih svjetskih rekorda, uključujući "Prva trkaća igra za kućnu konzolu", "Najprodavanija trkaća igra", i "Najduža franšiza trkačih igara". Također su Super Mario Kart stavili na vrh liste 50 najboljih videoigara po nasljeđu i utjecaju.[12] Super Mario Kart je 2019 bila dodana svjetskom redu poznatih videoigara.[13]

Mnogi tematski parkovi i mjesta imaju temu Mario Karta.[14] Uz to je napravljeno puno robe za franšizu, uključujući K'Nexov set sa stazama, autima i motorima s Mariom, Luigijem, Donkey Kongom, Yoshijem i Bowserom,[15] naljepnice Mario Kart 8/Deluxe LINE-a,[16] igračke u McDonald'su i ploča za Monopoly za istu igru, i set Hot Wheels igračaka s temom Mario Karta.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Super Mario Kart: Most Influential Video Game in History". Kotaku (jezik: engleski). Pristupljeno 2. 6. 2020.
  2. ^ "Super Mario Kart: The Complete History Of Nintendo's Kart Racer - NowGamer". web.archive.org. 25. 6. 2013. Arhivirano s originala 25. 6. 2013. Pristupljeno 4. 6. 2020.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  3. ^ "Slipstream". Super Mario Wiki (jezik: engleski). Pristupljeno 4. 6. 2020.
  4. ^ "Mario Kart Wii Detailed: News from 1UP.com". web.archive.org. 29. 10. 2013. Arhivirano s originala 29. 10. 2013. Pristupljeno 4. 6. 2020.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  5. ^ Farokhmanesh, Megan (26. 8. 2014). "Link, F-Zero and Animal Crossing are coming to Mario Kart 8 as DLC". Polygon (jezik: engleski). Pristupljeno 4. 6. 2020.
  6. ^ Life, Nintendo (1. 12. 2011). "Mario Kart Arcade GP". Nintendo Life (jezik: engleski). Pristupljeno 5. 6. 2020.
  7. ^ Matulef, Jeffrey (27. 8. 2014). "Mario Kart 8 getting Zelda and Animal Crossing DLC". Eurogamer (jezik: engleski). Pristupljeno 5. 6. 2020.
  8. ^ Bashore, Nicholas. "Every New Character in 'Mario Kart 8 Deluxe'". Inverse (jezik: engleski). Pristupljeno 5. 6. 2020.
  9. ^ a b "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 5. 11. 2013. Pristupljeno 8. 6. 2020.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  10. ^ Lanier, Liz; Lanier, Liz (30. 11. 2018). "Elon Musk Claims Nintendo Wouldn't License 'Mario Kart' for Teslas". Variety (jezik: engleski). Pristupljeno 8. 6. 2020.
  11. ^ Futter, Mike. "Mario Kart 8 Speeds To Over 1.2 Million Sales In Opening Weekend". Game Informer (jezik: engleski). Pristupljeno 8. 6. 2020.
  12. ^ December 2008, Alan_Ismail 09. "Guinness World Records: The Videogame review". gamesradar (jezik: engleski). Pristupljeno 8. 6. 2020.
  13. ^ Good, Owen S. (3. 5. 2019). "Wait a minute, the Video Game Hall of Fame inducted ... Solitaire?". Polygon (jezik: engleski). Pristupljeno 8. 6. 2020.
  14. ^ Frank, Allegra (8. 6. 2017). "Super Nintendo World looks like a dream come true in first teaser". Polygon (jezik: engleski). Pristupljeno 8. 6. 2020.
  15. ^ "K'NEX Mario Kart Wii Building Sets". web.archive.org. 2. 9. 2012. Arhivirano s originala, 2. 9. 2012. Pristupljeno 8. 6. 2020.
  16. ^ "Mario Kart Stickers – LINE stickers". LINE STORE (jezik: engleski). Pristupljeno 8. 6. 2020.