Mario Vargas Llosa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jorge Mario Pedro
Mario Vargas Llosa, peruanski književnik
Rođenje (1936-03-28) 28. mart 1936 (87 godina)
Arequipa Peru
ZanimanjePisac
Jezikšpanski
NacionalnostPeruanac
ObrazovanjeNational University of San Marcos
Univerzitet Complutense u Madridu
Suprug(a)Julia Urquidi (1955 – 1964)
Patricia Llosa (1965 - 2015)
DjecaÁlvaro Vargas Llosa
Gonzalo Vargas Llosa
Morgana Vargas Llosa
NagradeNobelova nagrada za književnost (2010)
Miguel de Cervantes Prize (1994)
Veb-sajt: http://www.mvargasllosa.com/

Jorge Mario Pedro Vargas Llosa (Arequipa, Peru, 28. marta 1936.), peruanski pisac, jedan od vodećih romanopisaca i esejista u Latinskoj Americi.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rodio se u mjestu Arequipa, u porodici srednje klase i španskih korijena. Obrazovao se u mjesnoj školi. Kasnije je nastavio školovanje u Boliviji, ali se vratio kući kada mu je djed dobio važnu političku funkciju. Roditelji su mu se rastali 5 mjeseci nakon vjenčanja. Oca je upoznao u 10. godini. Sa 14 ide na vojnu akademiju, ali je ne završava. Radi kao amaterski novinar, piše, studira. 1971. dobio je doktorat. Postaje poznat romanom "Grad i psi" iz 1962. godine u kojem opisuje odrastanje. Slijedi roman "Zelena kuća" u kojem se osjeća da je William Faulkner utjecao na njega. Dobio je i uglednu književnu nagradu. Napisao je i krimi roman "Ko je ubio Palomina Montera?" Roman "Jarčevo slavlje" opisuje vlast Rafaela Trujilla u Dominikanskoj Republici. Ženio se dva puta, ima troje djece. Erotski romani su mu "Posveta pomajci i "Don Rigobertova bilježnica".

On i Gabriel Garcia Marquez su bili prijatelji, ali su se razišli. Podupirao je ideologiju koju je promovirao Fidel Castro, ali se kasnije distancirao i skrenuo udesno. Godine 1990. kandidirao se na predsjedničkim izborima u Peruu, ali je izgubio.

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2010.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]