Mario Vargas Llosa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Jorge Mario Pedro
Mario Vargas Llosa (2010).jpg
Mario Vargas Llosa, peruanski književnik
Rođenje (1936-03-28) 28. mart 1936 (83 god.)
Arequipa Peru
Zanimanje Pisac
Jezik španski
Nacionalnost Peruanac
Obrazovanje National University of San Marcos
Univerzitet Complutense u Madridu
Supružnik Julia Urquidi (1955 – 1964)
Patricia Llosa (1965 - 2015)
Djeca Álvaro Vargas Llosa
Gonzalo Vargas Llosa
Morgana Vargas Llosa
Nagrade Nobelova nagrada za književnost (2010)
Miguel de Cervantes Prize (1994)
Web-stranica: http://www.mvargasllosa.com/

Jorge Mario Pedro Vargas Llosa (Arequipa, Peru, 28. marta 1936.), peruanski pisac, jedan od vodećih romanopisaca i esejista u Latinskoj Americi.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rodio se u mjestu Arequipa, u porodici srednje klase i španskih korijena. Obrazovao se u mjesnoj školi. Kasnije je nastavio školovanje u Boliviji, ali se vratio kući kada mu je djed dobio važnu političku funkciju. Roditelji su mu se rastali 5 mjeseci nakon vjenčanja. Oca je upoznao u 10. godini. Sa 14 ide na vojnu akademiju, ali je ne završava. Radi kao amaterski novinar, piše, studira. 1971. dobio je doktorat. Postaje poznat romanom "Grad i psi" iz 1962. godine u kojem opisuje odrastanje. Slijedi roman "Zelena kuća" u kojem se osjeća da je William Faulkner utjecao na njega. Dobio je i uglednu književnu nagradu. Napisao je i krimi roman "Ko je ubio Palomina Montera?" Roman "Jarčevo slavlje" opisuje vlast Rafaela Trujilla u Dominikanskoj Republici. Ženio se dva puta, ima troje djece. Erotski romani su mu "Posveta pomajci i "Don Rigobertova bilježnica".

On i Gabriel Garcia Marquez su bili prijatelji, ali su se razišli. Podupirao je ideologiju koju je promovirao Fidel Castro, ali se kasnije distancirao i skrenuo udesno. Godine 1990. kandidirao se na predsjedničkim izborima u Peruu, ali je izgubio.

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2010.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference[uredi | uredi izvor]