Marko Brecelj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Marko Brecelj
25maj07 035.jpg
Rođenje (1930-04-30) 30. april 1930.
Smrt4. februar 2022(2022-02-04) (91 godina)
ZanimanjePjevač, kantautor, tekstopisac, slobodni umjetnik
Godine aktivnosti1971 - 2022
Poznat(a) poČlan grupa: Trije črnci, Krik, Duo Zlatni zubi, SRP, Strelnikoff, Javna dvaja, Buldožer,

Marko Brecelj bio je slovenački i jugoslavenski umjetnik, kantautor, te nekadašnji pjevač ljubljanskog rok sastava Buldožer. Rođen je u Sarajevu 30. aprila 1951. godine.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Brecelj je bezuspješno studirao geologiju i kasnije tehničku fiziku (tada FNT ) na Univerzitetu u Ljubljani. Tada je dobio status slobodnog umjetnika i napisao jednu od svojih najpoznatijih kompozicija Alojz valček koju je posvetio Alojzu Kodretu, profesoru matematičke fizike.

Muzičku karijeru započeo je kao violinista u kvartetu Trije črnci i u ljubljanskom triju Krik. Kasnije je odustao od sviranja violine. Pažnju šire javnosti prvi put privukao je na sebe kao kantautor i šansonjer nastupom na Omladinskom festivalu (danas Festival omladina) u Subotici 1974. godine, gdje je dobio i nagradu stručnog žirija. Iste godine, u saradnji sa muzičkim aranžerom Bojanom Adamičem, izdaje album Cocktail. Ploča je nagrađena nagradom "Sedam sekretara SKOJ-a". Na albumu je bila i pjesma Hiškar Rogač koju je snimio sa nekim članovima grupe Sedem svetlobnih let. Sa njima je Marko osnovao rok sastav Buldožer, gdje je djelovao kao tekstopisac i pjevač. Jedan od vrhunaca grupe bio je i album "Pljuni istini u oči". Kroz djelovanje u Buldožeru, Brecelj je postao jedan od najistaknutijih frontmena, pjevača i autora na jugoslovenskoj rok sceni kasnih 1970-ih.

U grupi Buldožeru ostao je do 1979. godine i s njima snimio dva LP -a i soundtrack za film "Živi bili pa vidjeli"[1], koji je također objavljen u obliku mini LP-a, te je osvojio Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu. Nakon toga je napustio Buldožer i vratio se solo muzičkoj karijeri, tokom kojeg vremena je komponirao neke pjesme koje su postale hitovi u alternativnim muzičkim krugovima (npr. Parada, Radojka, Sexy disco hit itd. ).

S pjesnikom i glumcem Ivanom Volaričem Feom pokrenuo je duo Zlatni zubi . Godine 1983. i 1984. vodio je muzički sastav Marjanov čudni zajec. Godine 1986. ponovo izdaje kantautorski album Desant na rt Dobre nade, a krajem 1980-ih udružuje snage sa saksofonistom Primožem Schmidtom i basistom Alešom Joštom u projektu Javna vaja . Kao gost sarađivao je sa raznim muzičkim grupama (SRP, Strelnikoff, itd.). Njegov rad karakteriše ironija i beskompromisna kritika malograđanskog društva.

Od kraja 1980-ih dugi niz godina vodio je kultni Mladinski kulturni, socijalni in multimedijalni center MKSMC (Omladinski, kulturni, društveni i multimedijalni centar) u Kopru, sve do njegovog zatvaranja od strane lokalne vlasti i tadašnjeg župana Kopra Borisa Popoviča, koji je bio česta meta Breceljeve kritike. Također, do svoje smrti vodio je Društvo prijateljev zmernega napredka DPZN (Društvo prijatelja umjerenog napretka) u Kopru, te stranku Akacije. Decenijama je bio aktivan na polju nezavisne kulture i nevladinog sektora. Kandidirao se za gradonačelnika Kopra na svim izborima i nakon izbora Borisa Popoviča, svaki dan Popovičevog mandata u Kopru je izvodio monumentalni performans Kolenovanje pred mestno občino (Klečeći ispred gradske općine).[2] Godinama je uređivao portal Dodogovor.org , te na njemu svakodnevno objavljivao. Bio je vijećnik u Gradskom vijeću Kopra u periodu od 2003. do 2007. godine. Godine 2019. dobio je nagradu Radiotelevizije Slovenije Jež.

Marko Brecelj je utemeljio posebnu umjetničku praksu koju je nazivao "Meki terorizam". U njegovu stvaralačku baštinu spada ogromna video arhiva "mekoterorističkih akcija", te drugih dokumenata njegovog umjetničkog i društvenog djelovanja. Brecelj je iza sebe ostavio neizbrisivi trag u kulturama širom bivše Jugoslavije, te danas predstavlja jednog od utjecajnijih umjetnika na ovom prostoru. Dugi niz godina zajedno sa svojim saradnicma vodio je utjecajni međunarodni festival Koperground u Kopru.[3]

Reditelj Janez Burger snimio je Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj? (Parazit u godinama ili ko je Marko Brecelj?), dugometražni dokumentarni film o Marku Brecelju, koji je ostvario značajan uspjeh na području bivše Jugoslavije.[4]

Marko Brecelj je preminuo nakon duže i teške bolesti 4. februara 2022. godine u bolnici u Izoli. Do svoje smrti živio je u Klancu pri Kozini sa suprugom Arijanom Markučič-Brecelj.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Kao samostalni izvođač[uredi | uredi izvor]

 • Koktel (1974)
 • Duša in jaz, Tri ženske od Marka Breclja (singl, 1974)
 • Parada / Majmuni / Trotoari (singl, 1981.)
 • Samospevi (2015)

Sa grupom Strelnikoff[uredi | uredi izvor]

 • Hojladrija * Svinjarija * Diareja * Gonoreja (1994)

Sa grupom Javna vaja[uredi | uredi izvor]

 • Desant na Rt dobre nade (Helidon - 1987)
 • Moje krave molznice (Helidon - 1991)

U grupi Buldožer[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ "Živi bili pa vidjeli". IMDB. Pristupljeno 22. 4. 2022.
 2. ^ "Novi performans Marka Breclja - Kolenovanje". Mladina.si. Mladina. Pristupljeno 22. 4. 2022.
 3. ^ "Na obali se začenja Koperground". Delo.si. Delo. Pristupljeno 22. 4. 2022.
 4. ^ "Priletni parazit". Mladina.si. Mladina. Pristupljeno 22. 4. 2022.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]