Marko Kovačević

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Marko Kovačević (1954 - 15. juni 2008) je bio istakuti bosanskohercegovački dramaturg, prodekan za nastavu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i jedan od osnivača Odsjeka za dramaturgiju.

Rođen je 1954. godine u Vrbasu kod Novog Sada. Diplomirao je 1979. na Odsjeku za opštu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Od 1986. do 1993. godine bio je zaposlen u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta, te obavljao i dužnost pomoćnika ministra za kulturu.

U periodu od 1996. do 1998. godine vršio je i funkciju direktora Drame Narodnog pozorišta u Sarajevu, a od 1999. stalno je zaposlen na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Intenzivno se bavio teatrološkim i dramaturškim istraživanjima, te raznim oblicima praktično-umjetničkog rada.

Objavio je blizu 50 studija, eseja i stručnih članaka, preko 100 recenzija i prikaza, a za bosanskohercegovačke časopise redovno je pisao teatarske kritike. Bio je osnivač, koscenarist i glumac samostalne grupe «Klice», te saradnik sarajevskog Teatra «Maska i pokret». Jedan je od pokretača i prvi glavni urednik «Književne revije», a također i urednik časopisa za dramaturgiju «Anagnorisis» koji izdaje ASU.

Izuzetan je njegov doprinos razvoju lutkarstva u Bosni i Hercegovini, osnivač je i voditelj Studija lutkarstva u Sarajevu, a kao neizbrisiva činjenica ostaje međunarodni uspjeh predstave «Bajka o Sarajevu», koju je režirao 1995. godine u Pozorištu mladih.

Ipak, njegovim najznačajnijim doprinosom zasigurno može se smatrati osnivanje Odsjeka za dramaturgiju (1994) pri Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, zajedno sa prof. Razijom Lagumdžijom. Kao profesor na predmetima Kreativna dramaturgija i Teatrologija izveo je sedam generacija studenata, te bio cijenjen zbog svog pedagoškog rada i posvećenosti.