Marksistička organizacija Crveni

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Marksistička organizacija Crveni jest komunistička organizacija koja okuplja radnike, studente i učenike oko ideja marksizma. Crveni imaju gradske ogranke u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji. Ova organizacija uređuje i svoje časopise pod nazivom Crvena Kritika i Nova Iskra koji se mogu naći i u elektronskoj varijanti. Svoje političko djelovanje zasnivaju na naslijeđu Internacionalne marksističke tendencije (IMT). Crveni su formalno pristupili IMT kao punopravna nacionalna organizacija.

Historija[uredi | uredi izvor]

Crveni svoje korijene vuku iz 1999, kada je tokom NATO bombardovanja osnovan marksistički internet časopis Crveni kritičar. Godine 2001. časopis mijenja ime u Pobunjeni um, zatim postaje Crvena kritika. Pored objavljivanja analitičkih članaka, njegovo članstvo je aktivno učestvovalo u protestima i štrajkovima, većinom u Beogradu. Nakon stvaranja ogranaka van Beograda, 2012. nastaje Marksistička organizacija Crveni sastavljena od dotadašnjeg uredništva internet časopisa. Ova organizacija trenutno ima ogranke u Beogradu, Novom Sadu, Somboru, Banjoj Luci, Kozarskoj Dubici i Skoplju.

Teorija i praksa[uredi | uredi izvor]

Politička teorija i praksa Marksističke organizacije Crveni je zasnovana na radu: Karla Marxa i Friedricha Engelsa, kao i boljševičke frakcije Ruske socijaldemokratske radničke partije pod vođstvom Vladimira Lenjina, Lijeve opozicije Komunističke partije Sovjetskog Saveza i Četvrte internacionale pod vođstvom Lava Trockog, britanske marksističke organizacije Militant i Internacionalne marksističke tendencije. Crveni redovno prisustvuju kongresima i marksističkim školama IMT.

Crveni se aktivno uključuju u proteste i štrajkove u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji poput: studentskih protesta u Beogradu od 2006. pa do danas, štrajka unutar Fabrike akumulatora Sombor 2013., aprilskih protesta u Srbiji u 2017. i u okviru Levog bloka učestvuju u masovnim protestima 2019.[1] i u Bosni i Hercegovini tokom Tuzlanske protesta 2014, štrajkova i protesta radnika Željeznica Republike Srpske 2017. i pokreta Pravda za Davida 2018, itd.[2] Crveni također djeluju i unutar sindikata.

Publikacije[uredi | uredi izvor]

Časopis Crvena Kritika, na srpskohrvatskom, i Nova Iskra na makedonskom jeziku, objavljuju reportaže sa radničkih štrajkova i protesta, autorske analitičke tekstove na temu politike,ekonomije, historije, filozofije i umjetnosti, kao i srpskohrvatske i makedonske prijevode tekstova sa marxist.com.[3] Knjiga Gorana Musića, Radnička klasa Srbije u tranziciji 1988-2013 objavljena je 2013. pod izdavaštvom Fondacije Roza Luksemburg.[4]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Organizacije levog bloka pridružuju se protestu Jedan od pet miliona". danas.rs. Pristupljeno 15. 7. 2019.
  2. ^ "Skup podrške Kurdima u Banjaluci". ba.nlinfo.com. Pristupljeno 15. 7. 2019.
  3. ^ "Knjiga Gorana Musića, Radnička klasa Srbije u tranziciji 1988-2013". issuu.com. Arhivirano s originala, 12. 4. 2019. Pristupljeno 15. 7. 2019.
  4. ^ "Goran Musić - zahtevi-fiatovih-radnika-su-ofenzivni".