Marlon Brando

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Marlon Brando
Example alt text
Rođenje

3. april 1924.

Omaha (Nebraska), SAD
Smrt

1. juli 2004.

Los Angeles, SAD

Marlon Brando bio je američki glumac, režiser i aktivista. On je bio hvaljen zbog realnih filmskih uloga, a često se navodi kao najveći i najuticajniji filmski glumac svih vremena. Kao filmska ikona, bio je najpoznatiji po svojim ulogama kao Terry Malloy u filmu Na dokovima New Yorka (1954) i kao Vito Corleone u Kumu (1972), kao i utjecajnim nastupima u filmovima Tramvaj zvan čežnja (1951), Viva Zapata (1952), Julije Cezar (1953), Divljak (1953), Odsjaj u zlatnom oku (1967), Posljednji tango u Parizu (1972) i Apokalipsa danas (1979). Brando je bio i aktivista koji je podržavao afroamerički pokret za građanska prava i razne pokrete američkih Indijanaca.

Glumac koji je uvijek plijenio pažnju gledateljstva, vješto se uvlačeći u psihu svojih likova. Malo je ko od velikih holivudskih glumačkih zvijezda u sebi toliko kontradiktoran i karakterno kompleksan kao što je to Brando. Ali, to je od njega stvorilo idealnog glumca za tumačenja bilo koje vrste karaktera.

Od likova buntovnika preko lika američkog oficira zaljubljenog u Japanku u filmu Sayonara, nacista u Mladim lavovima, šerifa u Potjeri bez milosti, psihički rastrojenog aristokrata u Posljednjem tangu u Parizu, autoritativog šefa podzemlja u Kumu, pa do izopačenog američkog oficira u Apokalipsi danas. S lahkoćom je baratao svojim velikim rasponom glumačkih mogućnosti, što ga je učinilo uzorom mlađih glumačkih generacija.

Godine 1954. i 1972. dobio je Oscara za glavnu mušku ulogu.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]