Marlon Brando

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Marlon Brando
Marlon Brando 1963.jpg
Rođenje (1924-04-03) 3. april 1924.
Omaha (Nebraska), SAD
Smrt 1. juli 2004(2004-07-01) (80 god.)
Los Angeles, SAD

Marlon Brando bio je američki glumac, režiser i aktivista. On je bio hvaljen zbog realnih filmskih uloga, a često se navodi kao najveći i najuticajniji filmski glumac svih vremena. Kao filmska ikona, bio je najpoznatiji po svojim ulogama kao Terry Malloy u filmu Na dokovima New Yorka (1954) i kao Vito Corleone u Kumu (1972), kao i utjecajnim nastupima u filmovima Tramvaj zvan čežnja (1951), Viva Zapata (1952), Julije Cezar (1953), Divljak (1953), Odsjaj u zlatnom oku (1967), Posljednji tango u Parizu (1972) i Apokalipsa danas (1979). Brando je bio i aktivista koji je podržavao afroamerički pokret za građanska prava i razne pokrete američkih Indijanaca.

Glumac koji je uvijek plijenio pažnju gledateljstva, vješto se uvlačeći u psihu svojih likova. Malo je ko od velikih holivudskih glumačkih zvijezda u sebi toliko kontradiktoran i karakterno kompleksan kao što je to Brando. Ali, to je od njega stvorilo idealnog glumca za tumačenja bilo koje vrste karaktera.

Od likova buntovnika preko lika američkog oficira zaljubljenog u Japanku u filmu Sayonara, nacista u Mladim lavovima, šerifa u Potjeri bez milosti, psihički rastrojenog aristokrata u Posljednjem tangu u Parizu, autoritativog šefa podzemlja u Kumu, pa do izopačenog američkog oficira u Apokalipsi danas. S lahkoćom je baratao svojim velikim rasponom glumačkih mogućnosti, što ga je učinilo uzorom mlađih glumačkih generacija.

Godine 1954. i 1972. dobio je Oscara za glavnu mušku ulogu.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]