Mars Exploration Rovers

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
rover na početku misije, ilustracija

Dva Marsova rovera Spirit (Duh) i Opportunity (Prilika) na Mars su došli još u januaru 2004. godine.[1] Njihova prvobitna misija je trebala trajati samo 3 mjeseca, ali roveri sjajno rade i njihova misija traje više od 7 godina.

Pregled misije[uredi | uredi izvor]

Spirit[uredi | uredi izvor]

Rover Spirit je trenutno na brdašcu Columbia Hills. Spirit je također imao problema, kao što se to očekivalo. Na Marsu ima mnogo prašine i vjetar je nosi svuda naokolo. Kako roveri rade na sunčevu energiju moraju imati solarne ploče. Na njih se također taloži prašina. Kako sve više ima prašine na solarnim pločama, roveri imaju sve manje energije. Upravo kada se na solarnim pločama rovera nataloži toliko prašine da znatno smanji dolazak energije u rovera, prođe pokraj rovera mala pješčana oluja i očisti ploče, tako da opet ima maksimum energije.

Jedan od ozbiljnijih problema je bio kada se Spiritu od mnogo podataka pretrpala memorija, tako da on više nije "poslušno" primao naredbe sa Zemlje. Taj problem se riješio brisanjem memorije. Još jedan od problema je bio blokiranje prednjeg točka Spirita.

Opportunity[uredi | uredi izvor]

Opportunity je sletio na sasvim suprotnoj strani Marsa. Kada je Opportunity došao do kratera Endurance, nije bilo sigurno je li prihvatljiv rizik da Opportunity uđe u krater jer možda neće moći izaći. Slično se i dogodilo. Kod prvog pokušaja izlaska iz kratera točkovi su mu proklizivali, da bi na drugom kraju kratera uspio izaći. Opportunity je krajem 2005. opet doslovno upao u probleme. Naime, prešao je preko mnogo malih pješčanih dina, ali jedna dina je bila malo veća od drugih. Pokušao je prijeći preko nje ali su mu točkovi upali u dinu. Nakon oko mjesec dana se ipak uspio izvući iz dine.

Otkrića[uredi | uredi izvor]

Rover Spirit je potvrdio mišljenje da je Marsom prije tekla voda, a Opportunity je naišao na željezni kamen veličine košarkaške lopte.[2]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ mars.nasa.gov. "Spirit & Opportunity Highlights". mars.nasa.gov. Pristupljeno 12. 6. 2016.
  2. ^ "Mars Exploration Rover Mission: Press Releases". mars.nasa.gov. Pristupljeno 12. 6. 2016.