Mars Exploration Rovers

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bih-usa.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelomično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na opciju "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
rover na početku misije, ilustracija

Dva Marsova rovera Spirit (Duh) i Opportunity (Prilika) na Mars su došli još u januaru 2004. godine. Njihova prvobitna misija je trebala trajati samo 3 mjeseca, ali roveri sjajno rade i njihova misija traje više od 7 godina.

Pregled misije[uredi | uredi izvor]

Spirit[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Spirit

Rover Spirit je trenutno na brdašcu Columbia Hills. Spirit je također imao problema, kao što se to očekivalo. Na Marsu ima mnogo prašine i vjetar je nosi svuda naokolo. Kako roveri rade na sunčevu energiju moraju imati solarne ploče. Na njih se također taloži prašina. Kako sve više ima prašine na solarnim pločama, roveri imaju sve manje energije. Upravo kada se na solarnim pločama rovera nataloži toliko prašine da znatno smanji dolazak energije u rovera, prođe pokraj rovera mala pješčana oluja i očisti ploče, tako da opet ima maksimum energije.

Jedan od ozbiljnijih problema je bio kada se Spiritu od mnogo podataka pretrpala memorija, tako da on više nije "poslušno" primao naredbe sa Zemlje. Taj problem se riješilo brisanjem memorije. Još jedan od problema je bio blokiranje prednjeg kotača Spirita.

Opportunity[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Opportunity

Opportunity je sletio na posve suprotnoj strani Marsa. Kada je Opportunity došao do kratera Endurance, nije bilo sigurno je li prihvatljiv rizik da Opportunity uđe u krater jer možda neće moći izaći. Slično se i dogodilo. Kod prvog pokušaja izlaska iz kratera kotači su mu proklizivali, da bi na drugom kraju kratera uspio izaći. Opportunity je krajem 2005. opet upao (doslovno) u probleme. Naime, prešao je preko mnogo malih pješčanih dina, ali jedna dina je bila malo veća od drugih. Pokušao je prijeći preko nje ali su mu kotači upali u dinu. Nakon oko mjesec dana se ipak uspio izvući iz dine.

Otkrića[uredi | uredi izvor]

Rover Spirit je potvrdio mišljenje da je Marsom prije tekla voda, a Opportunity je naišao na željezni kamen veličine košarkaške lopte.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]