Masai

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Masai

Masai su nomadski stočari iz 19. vijeka koji žive u savanama istočne Afrike. Ovaj narod predstavljao je strah za susjedne narode iz tog razloga što su pljačkali stoku, a samim time ugrožavali su i okolne gradove.

Nomadski stočari došli su sa sjevera u podnožje Kilimandžara još prije 300 godina. Tada su vodili krvave ratove kojim su osigurali sebi pašnjake za stoku. Prema nekom njihovom vjerovanju, oni su samo vraćali ono što im prema božjem pravu i pripada. Stoku je prema njihovom vjerovanju stvorio bog Ngai tako da bi njegov odabrani narod mogao preživjeti. Prema tome, stoka je njihovo najvrijednije vlasništvo, kao i temelj opstanka. Samim time ovisi i ugled obitelji. Ovaj narod rijetko kolje i jede životinje. Njihova osnovna hrana su mlijeko i maslac. Jedan dio ovog naroda napustio je taj nomadski život, ali pravi Masai preziru i sažaljevaju seljake sa stalnim boravištem.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Čuda i zagonetke našeg svijeta