Masakr na Obali

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Masakr na Obali (preciznije na raskršću ulica Gimnazijska i Obala Kulina bana, ispred OŠ "Safvet-beg Bašagić") se desio 14. decembra 1993. godine kada su srpske snage ubile osam Sarajlija, a ranile deset, granatom ispaljenom sa Vraca. U neposrednoj bilizi mjesta masakra, nekoliko dana ranije je počinjen još jedan, poznat kao Masakr na Drveniji.

Masakr na Obali je bio jedan u nizu masakara koje je sprovodila srpska vojska tokom opsade Sarajeva, kao dio kampanje terorisanja građana po naređenju komandanta VRS-a Ratka Mladića, te komandanata Sarajevsko-romanijskog korupsa Stanislava Galića i Dragomira Miloševića. Tokom opsade posebno su ciljane tržnice, pijace, škole, bolnice, porodilišta, biblioteke, mjesta na kojima su se ljudi okupljali u redovima za hljeb i vodu. Za kampanju terorisanja civila tokom opsade Sarajeva, pravomoćno je osuđen Stanislav Galić na doživotnu robiju, a u pripremi je suđenje Dragomiru Miloševiću koji ga je naslijedio na mjestu komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a. Ratko Mladić je još uvijek na slobodi.

Ubijeni u masakru[uredi | uredi izvor]

Tada su ubijeni: Vildana Avdić, Dina Čomor, Rusmir Čopelj, Azra Hanić, Lejla Jahić, Razija Jahić, Amir Krivić i Dino Šipilović.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]