Masakr na Trgu ZAVNOBiH-a

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Masakr na Trgu ZAVNOBiH-a je jedan od mnogobrojnih masakara nad građanima Sarajeva, kojeg je počinila Vojska Republike Srpske tokom opsade Sarajeva, 9. novembra 1993. godine u kampanji granatiranja civilnih objekata u gradu.[1]

Tog dana od granate ispaljene sa položaja VRS-a ubijena je učiteljica Fatima Gunić sa troje svojih učenika, Adis Mujalo, Vedad Mujkanović i Feđa Salkić u improvizovanoj školi na broju 18 na Trgu ZAVNOBiH-a u sarajevskom naselju Alipašino Polje. U masakru su također teže ili lakše ranjena još 23 učenika.[2] Danas se škola koja se prije rata zvala 1. Maj, a nalazi se na Alipašinu (B faza) nosi naziv Fatima Gunić po učiteljici koja je ubijena sa svojim učenicima tokom školskog časa. Nedaleko od škole, istog dana poginulo je još pet osoba, a ranjene su 42.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Tužna godišnjica: Prije 26 ubijeni su učiteljica Fatima Gunić i učenici Adis Mujalo, Vedad Mujkanovića i Feđa Salkića | Skupština Kantona Sarajevo". skupstina.ks.gov.ba. Pristupljeno 9. 1. 2022.
  2. ^ "Obilježena 22. godišnjica ubistva učiteljice Fatime Gunić i njenih učenika Adisa Mujala, Vedada Mujkanovića i Feđe Salkića | Sarajevo.ba". www.sarajevo.ba. Pristupljeno 9. 1. 2022.