Masakr na Uborku

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Masakr na Uborku bio je genocid nad 114 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji su počinili pripadnici bivše JNA za vrijeme agresije na BiH. Prilikom povlačenja snaga JNA s lijeve obale Neretve u Mostaru civili su pohvatani, mučeni, ubijeni i bačeni na deponiju Uborak sjeverno od grada. Snagama JNA na teritoriji Mostara tada je komandovao Momčilo Perišić. U sastavu JNA bilo je i rezervista, šešeljevaca i pripadnika drugih paravojnih formacija. Međunarodni sud u Haagu je 2002. godine odobrio nastavak postupka na Kantonalnom sudu u Mostaru. Konkretno, radi se o 7 osumnjičenih osoba koje su i danas slobodne. Kantonalno tužilaštvo izjavilo je da se, po zakonu, niko ne može optužiti dok ne bude saslušan. Saslušanje nije moguće jer većina osumnjičenih žive van BiH.[1] Perišić nije optuživan za ovaj zločin, kao ni za masakre u Sutini i Zaliku. Glavnoj tužiteljici Haškog tribunala Carli del Ponte bila je dostavljena sva potrebna dokumentacija.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Tina Jelin Dizdar, "Za ubistva civila u Uborku još niko nije odgovarao", Slobodna Evropa, 2. 7. 2011; pristupljeno: 13. 6. 2014.
  2. ^ Milan Šutalo, "Masakr JNA nad 114 Mostarskih Bošnjaka i Hrvata", Bosnian Genocide Wordpress, 17. 6. 2012; pristupljeno: 13. 6. 2014.