Masakr satarama

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Masakr satarama, koji se naziva i masakr "Kubkub", masakr je koji se dogodio na teritoriji Čada 15. novembra 1917. godine u gradu Abéché u provinciji Ouadai. Francuske kolonijalne trupe tamo su ubile 20 učenjaka i 56 drugih muškaraca.

Kontekst[uredi | uredi izvor]

23. oktobra 1917. Maréchal des Logis Guyader izboden je na smrt na tržnici Abéché, a podoficir je ranjen. Načelnik okruga, zapovjednik Gérard, sumnjao je da su uglednici Ouadaija sklopili spletku protiv Francuza - što historijski izvori opovrgavaju.

Događaji masakra[uredi | uredi izvor]

Ujutro 15. novembra 1917. godine, zapovjednik Gérard naredio je vojnicima da ubiju vojskovođu Dokoma i njegove ljude, odnosno pedeset i šest ljudi, kao i više od dvadeset učenjaka. Odrubljene su im glave i postavljene su u dva reda na ulazu u naselje, na sadašnjem mjestu ratnog spomen obilježja u Abéchéu. Mahamedov šeik je takođe uhapšen i ubijen u Biltineu, zajedno sa oko 40 njegovih rođaka i saveznika. Sve kuće u regiji Chig-el-Fakara su opljačkane, a oko 20 utjecajnih političkih i vjerskih ličnosti deportirano je u druge zemlje u Francuskoj Ekvatorijalnoj Africi.

Prema drugim izvorima, francuske trupe okupile su najbolje islamske učenjake u regiji na sastanku na kojem se navodno trebalo razgovarati o upravljanju zemljom pod francuskom dominacijom i o tome kako voditi njene poslove: skoro 400 svećenika i lokalnih vođa okupilo se u gradu Abéché, gdje su ih masakrirali. Ti učenjaci su sahranjeni u masovnu grobnicu, na groblju koje i danas postoji.

Reference[uredi | uredi izvor]