Masakr u Isevića sokaku

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Masakr u Isovića sokaku)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Masakr u ulici Isevića sokak kod broja 23 počinile su srpske snage, 15. januara 1993. godine tokom opsade Sarajeva.

Na tom mjestu od granate ispaljene sa srpskih položaja oko grada, ubijeno je sedam, a teže i lakše ranjeno 19 Sarajlija.

Masakr u Isevića sokaku je bio jedan od mnogobrojnih masakara koje je sprovodila srpska vojska tokom opsade Sarajeva, kao dio kampanje terorisanja građana po naređenju komandanta VRS-a Ratka Mladića i političkog inspiratora opsade Radovana Karadžića, te komandanata Sarajevsko-romanijskog korupsa Stanislava Galića i Dragomira Miloševića. Tokom opsade posebno su ciljane tržnice, pijace, škole, bolnice, porodilišta, biblioteke, mjesta na kojima su se ljudi okupljali u redovima za hljeb i vodu. Za kampanju terorisanja civila tokom opsade Sarajeva, pravomoćno je osuđen Stanislav Galić na doživotnu robiju, a u toku je suđenje Dragomiru Miloševiću koji ga je naslijedio na mjestu komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a. Ratku Mladiću se sudi u Hagu.

Ubijeni u masakru[uredi | uredi izvor]

Ubijeni su: Ahmet Ahmetspahić, Jasmina Kajanija, Asim Lačević, Azra Lačević, Senad Lagumdžija, Bajro Pinjo i Jasna Šarić.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]