Masakr u Jabukovcu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Masakr u selu Jabukovac, kod Negotina u istočnoj Srbiji, desio se 27. jula 2007. godine i najveće je masovno ubistvo u Srbiji. Naoružan lovačkom puškom, 39-godišnji Nikola Radosavljević (mještanin sela) ubio je devet, a teže ranio dvije osobe.

Masakru je prethodio Radosavljevićev sukob sa suprugom, nakon čega je on pokušao da se ubije skokom u bunar. No, jedan njegov komšija ga je u tome spriječio i pružio mu pomoć. Samo nekoliko minuta kasnije, Radosavljević uzima pušku i započinje masakr. Najprije je ubio tri osobe, a zatim još šest. Nakon zločina, pokušao se ubiti ali su ga srbijanske specijalne policijske snage u tome spriječile i uhapsile. Odveden je najprije u negotinsku bolnicu, a zatim u Klinički centar u Nišu.