Masakr u Sokolinama

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu

Masakr u Sokolinama je jedan od niza ratnih zločina počinjenih nad bošnjačkim civilima i ratnim vojnim zarobljenicima tokom agresije na Bosnu I Hercegovinu od 1992. do 1995. godine. Masakr je počinjen 14. juna 1992. godine u mjestu Sokolina u općini Ilijaš.[1] Tog dana srpski agresor je svirepo ubio 47 Bošnjaka[2] iz naselja Ahatovići u Sarajevskoj općini Novi Grad.

Napad na Ahatoviće[uredi | uredi izvor]

8. maja 1992. godine počeo je četnički napad na Ahatoviće, naselje u kojem su Bošnjaci činili više od 90 posto stanovnika. Nakon konstantnog granatiranja, srpske snage 2. juna 1992. probile su linije odbrane na kojima je bilo stotinjak samoorganizovanih mještana. Grupa od oko 40 mještana pokušali su da se izvuku iz sela i probiju prema Visokom, ali je na jednom brisanom prostoru na njih otvorena paljba iz artiljerijskog i pješadijskog oružja, u kojoj je ih je poginulo 18, a 12 ranjeno. Nažalost, ostali su se morali predati napadačima.

Mučenje u Rajlovcu[uredi | uredi izvor]

Zarobljeni su odvedeni u logor u Rajlovcu gdje su bili podvrgnuti nezapamćenoj torturi. Zločinci su na na njih puštali pse, bacali dimne bombe i bojne otrove, svakodnevno ih premlaćivani i konstantno izgladnjivali sve do sredine juna mjeseca.

Masakr[uredi | uredi izvor]

Oko 20:00 sati naveče 14. juna 1992. godine 55 mještana Ahatovića koji su preživjeli napad a mjesto i mučenje u četničkom logoru su ukrcani u autobus. Zločinci su ih onda počeli da voze u pravcu Olova. Kad je autobus došao do mjesta Sokolina u općini Ilijaš srpski zločinci su zaustavili autobus i napusitli ga. Odmah odjeknule razorne eksplozije. Autobus je najprije pogođen sa tri projektila ispaljena iz ručnih bacača, onda je u njega ubačeno desetak ručnih bombi. Nakon bombi zločinci su pucali u autobus iz pješadijskog oružja. Osmero mještana Ahatovića su preživjeli masakr is stigli do Olova. Jedan od preživjeli, Elvir Jahić je svjedočio o ovom zločinu pred Haškim tribulalom na suđenju Momčilu Krajišniku.

Dokumentarni film[uredi | uredi izvor]

2001. godine snimljen je dokumentarni film “Dobar muž, dragi sin” za Holanđansku televiziju o masakru mještana Ahatovića.

Reference[uredi | uredi izvor]