Masakr u Velikoj Brodi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Masakr u Velikoj Brodi
Lokacija Velika Broda, Zenica
Datum 5. mart 1994.
Meta Hrvati
Mrtvih 5
Ranjenih 3
Počinilac Hrvatsko vijeće odbrane

Masakr u Velikoj Brodi jest zločin koji se dogodio 5. marta 1994. kada je vojska Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) granatirala naselje Velika Broda na području općine Zenica i tada ubila pet, a teže ranila tri civila.

Zločin[uredi | uredi izvor]

Tokom rata u Bosni i Hercegovini, vršena su česta granatiranja užeg područja grada Zenice s položaja Hrvatskog vijeća odbrane u Vitezu i Busovači.

Dana 5. marta 1994. sa položaja HVO-a u Putićevu ispaljene su dvije granate na naselje Velika Broda na području općine Zenica. Tog dana smrtno je stradalo pet lica hrvatske nacionalnosti.

Ispred kapije roditeljske kuće poginuli su Klementina Milenković (31) zajedno sa suprugom Milošem (33), sestrom Irenkom Brankalioni (35) i dvoje komšija: Dalibor Trogrlić (24) i Ivanka Trogrlić (42). Njen otac Zvonimir Brankalioni i ujna Emilija Pavlinović, koji su im pokušali pomoći, ranjeni su nakon pada druge granate. Ozljede prilikom granatiranja zadobio je i Edin Zlotrb.[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ubijeni Hrvati Bosne i Hercegovine 1991-1995. Sarajevo: Svjetlo riječi. august 2008. Provjerite format datuma u parametru |date= (pomoć)