Masakr u ulici Oslobodilaca Sarajeva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Masakr u ulici Oslobodilaca Sarajeva kod broja 8 dogodio se 4. februara 1994. godine tokom opsade Sarajeva od strane srpskih snaga.[1][2][3]

Tada je od granate ispaljene sa srpskih položaja oko grada 9 građana Sarajeva ubijeno, dok ih je 16 teže i lakše ranjeno.

Masakr u ulici Oslobodilaca Sarajeva je bio jedan od mnogobrojnih masakara koje je sprovodila srpska vojska tokom opsade Sarajeva, kao dio kampanje terorisanja građana po naređenju komandanta VRS-a Ratka Mladića i političkog inspiratora opsade Radovana Karadžića, te komandanata Sarajevsko-romanijskog korupsa Stanislava Galića i Dragomira Miloševića.

Tokom opsade posebno su ciljane tržnice/pijace, škole, bolnice, porodilišta, biblioteke, mjesta na kojima su se ljudi okupljali u redovima za hljeb i vodu. Za kampanju terorisanja civila tokom opsade Sarajeva pravomoćno je osuđen Stanislav Galić na doživotnu robiju pred Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije, a u toku je suđenje Dragomiru Miloševiću koji ga je naslijedio na mjestu komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a. Ratko Mladić je još uvijek natraženiji haaški bjegunac.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]