Maserati Coupé

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
2002 Maserati Spyder GT

Maserati Coupé je luksuzni sportski coupé koji se u prodaji nalazi od 2002. godine, a njime se marka Maserati vratila na američko tržište.

Izgledom je Coupé gotovo identičan svom prethodniku 3200 GT, a najprimjetnija izmjena u odnosu na njega je zamjena stražnjih svjetala u obliku bumeranga onim većim trokutastog oblika. Taj detalj je upravo povezan s probojem na tržište SAD-a gdje sigurnosni zakoni zahtijevaju veću uočljivost stražnjeg dijela automobila tokom noćne vožnje.

Maserati Coupé je pokretan 4.2-litrenim V8 motorom koji razvija snagu od 390 KS, a prodaje se u dvije izvedbe nazvane GT i Cambiocorsa. GT označava izvedbu opremljenu ručnim mjenjačem sa šest brzina, a Cambiocorsa onu s istoimenim šesterobrzinskim sekvencijalnim mjenjačem napravljenim po uzoru na mjenjače koje koriste trkaći bolidi u Formuli 1.

2004. je pod nazivom 90th Anniversary Edition proizvedena i posebna serija ovog modela kojom se slavilo 90 godina od osnivanja kompanije, a od iste godine Maserati Coupé je moguće kupiti i u izvedbi Gran Sport koja se odlikuje nešto sportskijim dizajnom i motorom pojačanim na 396 KS, te je dostupna isključivo s Cambiocorsa mjenjačem.

Maserati Coupé je od početka prodaje dostupan i u roadster izvedbi koja se naziva Maserati Spyder.Sportcar sergio luiz ara 01.svg Nedovršeni članak Maserati Coupé koji govori o automobilima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.