Virilizacija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Maskulinizacija)

Virilizacija ili maskulinizacija je biološki razvoj spolnih razlika, promjena koje čine muško tijelo drugačijim od ženskog tijela.[1] Većinu promjena virilizacije proizvode androgeni. Virilizacija se najčešće koristi u kontekstu tri medicinska i spolnobiološka aspekta: prenatalnom seksualna diferencijacija, postnatalnim pubertetskim promjenama normalnog muškarca i prekomjernim učincima androgena na žene. To je također predviđeni rezultat androgene nadomjesne terapije kod muškaraca koji pate od odgođenog puberteta i niske razine testosterona, kao i transrodnih muškaraca koji žele tjelesne promjene kao dio svoje rodne tranzicije.

Prenatalna virilizacija[uredi | uredi izvor]

U prenatalnom periodu, virilizacija se odnosi na zatvaranje perineuma, stanjivanje i nabiranje (rugacija) skrotuma, rast penisa i zatvaranje uretrusnog žlijeba na vrh penisa. U ovom kontekstu, maskulinizacija je sinonim za virilizacija .

Prenatalna virilizacija genetičkih žena i podvirilizacija genetičkih muškaraca česti su uzroci stanja dvosmislenih genitalija i interseksa.

Visoka[uredi | uredi izvor]

Prenatalna virilizacija genetički ženskog fetusa može se dogoditi kada nadbubrežne žlijezde proizvode preveliku količinu androgena ili je on prisutan u majčinoj krvi. U najtežem obliku zvanom urođena nadbubrežna hiperplazija, potpuna maskulinizacija genetički ženskog fetusa rezultira naizgled normalnom muškom anatomijom bez opipljivih testisa. Češće je virilizacija djelomična, a genitalije dvosmislene.

Također se može povezati sa poremećajem zvanim virilizacija izazvana progestinom.

Niska[uredi | uredi izvor]

Podvirilizacija može se dogoditi ako genetički muškarac ne može proizvesti dovoljno androgena ili tjelesna tkiva ne mogu odgovoriti na njega. Ekstremna podvirilizacija se javlja kada se ne mogu stvoriti značajni hormoni androgena ili je tijelo potpuno neosjetljivo na androgene. Oboje rezultira ženskim tijelom. Djelimična podvirilizacija stvara dvosmislene genitalije na pola puta između muškarca i žene. Najblaži stupanj podvirilizacije može biti malo manji penis. Primjeri podvirilizacije su sindrom neosjetljivosti na androgen, nedostatak 5-alfa reduktaze i neki oblici kongenitalne nadbubrežne hiperplazije.

Normalna virilizacija[uredi | uredi izvor]

U medicinskoj upotrebi, normalna virilizacija se često odnosi na proces normalnog puberteta muškarca. Ovi efekti uključuju rast penisa i testisa, ubrzani rast, razvoj stidnih dlaka i druge androgene dlake lica, trupa i udova, produbljivanje glasa, povećanu muskulaturu, zadebljanje vilica, istaknutost vratne hrskavice i proširenje ramena.

Nenormalna virilizacija djetinjstva[uredi | uredi izvor]

Virilizacija se može dogoditi u djetinjstvu i kod muškaraca i kod žena, zbog prevelike količine androgena. Tipski efekti virilizacije kod djece su stidna dlakavost, ubrzani rast i sazrijevanje kostiju, povećani mišićne snage, akne i miris tijela odraslih. Kod muškaraca virilizacija može signalizirati prijevremeni pubertet, dok su urođena nadbubrežna hiperplazija i tumori koji proizvode androgen (obično) gonada ili nadbubrežnih žlijezda povremeni uzroci u oba spola.[2]

U adolescentnih ili odraslih žena[uredi | uredi izvor]

Virilizacija kod žena može se manifestovati kao povećanje klitorisa, povećana snaga mišića, akne, hirzutizam, frontalno stanjivanje kose, produbljivanje glasa i menstruacijski poremećaj uslijed anovulacije.[3] Neki od mogućih uzroka virilizacije kod žena su:

Medicinski izazvana virilizacija transrodnih osoba[uredi | uredi izvor]

Transrodne osobe koje su medicinski dodijeljene kao žena pri rođenju ponekad se odluče na uzimanje hormonske nadomjesne terapije. Ovaj proces uzrokuje virilizaciju izazivanjem mnogih efekata tipski muškog puberteta. Mnogi od ovih učinaka su trajni, ali neki se efekti mogu poništiti, ako transrodna osoba zaustavi ili pauzira medicinski tretman.

Trajni efekti virilizacije[uredi | uredi izvor]

Reverzibilni efekti virilizacije[uredi | uredi izvor]

Demaskulinizacija[uredi | uredi izvor]

Demaskulinizacija se odnosi na preokret virilizacije. Neki, ali ne svi aspekti virilizacije su reverzibilni. Demaskulinizacija se javlja prirodno sa andropauzom, patološki sa hipogonadizmom, a vještački ili medicinski, antiandrogenom, estrogenom i orhiektomijom. Poželjno je da transrodne žene koje su prošle promjene pubertetske maskulinizacije, vrate i induciraju ženske fizičke osobine koje bi inače bile maskirane ili se nikada ne bi dogodile. Neke virilizirane osobine ostaju (poput dlaka na tijelu, snažne vilice i povećani grkljani), zbog načina na koji virilizacija utiče na fiziologiju tijela.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Virilization definition and meaning | Collins English Dictionary". www.collinsdictionary.com (jezik: engleski). Pristupljeno 26. 11. 2017.
  2. ^ "Virilization: MedlinePlus Medical Encyclopedia". medlineplus.gov (jezik: engleski). Pristupljeno 23. 10. 2020.
  3. ^ Schuiling, Kerri Durnell; Likis, Frances E. (2005). Women's Gynecologic Health. Jones & Bartlett Publishers. ISBN 978-0-7637-4717-6.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]