Maslina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Masline)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Maslina
Masline
Masline
Sistematika
Carstvo Plantae
Divizija Magnoliophyta
Razred Magnoliopsida
Red Lamiales
Porodica Oleaceae
Rod Olea
Vrste
Olea europaea - Maslina

Maslina (latinski: 'Olea europaea') ime je za suptropsku zimzelenu biljku, porodice maslina (oleaceae). Maslina razvija stablo, koje je nepravilno, kvrgavo i razgranato. Listovi su kožnati i ovalni, dok je boja listova na naličju tamno zelene boje, a donja strana lista bjelkastosrebrene boje. Kada je u cvatu, maslina razvija bijele cvijetove u grozdovima, a plod joj je ovalnog oblika tamnozelene do crne boje. Plod je bogat uljem, koji se cijedi korištenjem pritiska kroz razne prese (hladna obrada), ili se izdvaja koristeći vruću vodu ili paru. Ulje se koristi u ishrani kao dodatak jelu, pri prženju i začinjavanju jela, te u medicinske svrhe. U Bosni i Hercegovini uspjeva u Mostaru, Čitluku, Čapljini,Ljubuškom,nekim dijelovima Grudske općine,Trebinju, Neumu.

Potiče iz priobalnih područja istočnog Mediterana, od Sirije i Male Azije, sjevernog Irana do juga Kaspijskog mora. Njeno korištenje u antičkoj Grčkoj je dovelo do širenja biljke i prema zapadnom Sredozemlju. Danas je sastavni dio Mediteranske kuhinje.


Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]