Masovna grobnica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Razlikovati: Zajednički pokop.

Masovna grobnica je naziv za grobnicu u kojoj je pokopan veći broj mrtvih. Ujedinjene Nacije definiraju masovnu grobnicu kao grobnicu koja sadrži 3 ili više žrtava egzekucije.


Prema uzroku se dijele na:

  • Masovne grobnice uslijed ratnih zločina
  • Masovne grobnice uslijed prirodnih katastrofa

Masovne grobnice usljed ratnih zločina[uredi | uredi izvor]

Masovne grobnice usljed ratnih zločina su posljedica organizovanih i masovnih ubijanja ljudi.

Bosna i Hercegovina[uredi | uredi izvor]

Naprimjer tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu kao dio kampanje etničkog čišćenja i genocida. U Bosni i Hercegovini nalazi se na stotine masovnih grobnica, a svakodnevno se otkopavaju nove. Najpoznatije se nalaze na području općina Srebrenica, Zvornik i Prijedor. Samo na teritoriji općine Prijedor otkopano je preko 57 masovnih grobnica Bošnjaka i Hrvata ubijenih 1992. godine. Proces eksuhmacije tijela, podrazumijeva otkopavanje žrtava iz grobnice i njihovu identificiraju.

Na teritoriji Republike Srpske je prema podacima Federalne komisije za traženje[potreban citat] nestalih do sada otkriveno preko 500 masovnih grobnica i oko 3000 pojedinačnih u kojima su pronađena tijela većinom Bošnjaka, te Hrvata, Roma, Albanaca i ostalih koje su pobile srpske vlasti tokom rata u BiH.

Masovne grobnice uslijed prirodnih katastrofa[uredi | uredi izvor]

Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.

Masovne grobnice uslijed prirodnih katastrofa (kao npr. tsunami, potres ili oluja) se kopaju da bi se spriječila epidemija tokom nepogoda. Često se nakon nekog vremena tijela mrtvih prekopavaju.

Prekopavanja[uredi | uredi izvor]

Tokom rata u BiH pojavila se potreba za dodatnom klasifikacijom masovnih grobnica na:

  • primarne,
  • sekundarne i
  • tercijarne.

Primarne masovne grobnice su masovne grobnice u kojima su prvobitno pokopani leševi. Usljed naknadnog premještanja tijela u druge grobnice nastale su i sekundarne, pa čak i tercijarne grobnice kako bi se prikrio zločin, tako što su tijela iz primarnih grobnica prebacivana u novoiskopane grobnice od kojih su neke i zabetonirane. Takvu praksu je sprovodila srpska vlast u Republici Srpskoj nakon genocida u Srebrenicihttp://www.icty.org/x/cases/tolimir/acjug/en/150408_summary.pdf, kao i na još nekim lokacijama u zapadnoj i istočnoj Bosni.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]