Master of Puppets

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Master of Puppets
Studijski album Metallike
Objavljen3. mart 1986.
ŽanrThrash metal
Trajanje54:46
IzdavačElektra
Producent(i)Metallica, Flemming Rasmussen
Hronologija albuma Metallike
Ride the Lightning
(1984)
Master of Puppets
(1986)
...And Justice for All
(1988)

Master of Puppets treći je studijski album američke heavy metal grupe Metallica. Izdavačka kuća Elektra Records objavila ga je 3. marta 1986. godine. Snimljen je u Sweet Silence Studiosu s producentom Flemmingom Rasmussenom i prvi je uradak grupe koji je objavio poznatiji izdavač. Master of Puppets posljednji je album na kojem je svirao basista Cliff Burton, koji je kasnije poginuo u saobraćajnoj nezgodi u Švedskoj tokom promotivne turneje za taj album. Album Master of Puppets dostigao je broj 29 na Billboardu 200 i postao prvi thrash metal album u SAD-u koji je dobio platinasti status. Ostvario je šestostruki platinasti tiraž, a to je potvrdila Američka muzička izdavačka industrija Recording Industry Association of America (RIAA) 2003. godine, nakon što je u Sjedinjenim Državama prodan u šest miliona primjeraka.

Dobio je izvrsne ocjene muzičkih kritičara i uvršten je među najbolje muzičke albume na listama nekoliko muzičkih časopisa. Dinamična i virtuozna muzika i angažovani politički tekstovi u pjesmama dobili su pohvale čak i od muzičkih kritičara izvan heavy metal zajednice. Smatra ga se vrhuncem karijere Metallice i jedan je od najutjecajnijih heavy metal albuma. Mnoge muzičke grupe iz svih žanrova heavy metal muzike uradile su obrade nekih pjesama s tog albuma, uključujući i muzičke albume koje su te grupe snimile u znak poštovanja prema muzici grupe Metallica i samom albumu Master of Puppets. Taj se album smatra "kulturno, historijski ili estetski veoma značajnim", što je bilo razlog da se čuva u Nacionalnom centru za registar Kongresne biblioteke Sjedinjenih Američkih Država za 2016. godinu. Samo 450 snimaka drugih muzičara postiglo je ovakav uspjeh, a Master of Puppets prvi je heavy metal album koji je uvršten u muzičku zbirku nacionalne biblioteke.

Omot albuma dizajnirali su članovi Metallice i Peter Mensch, a naslikao ga je Don Brautigam. Metallica je nakon izdavanja albuma krenula na petomjesečnu američku turneju u znak podrške Ozzyju Osbourneu. Evropska turneja otkazana je nakon što je bassista Cliff Burton smrtno stradao u junu 1986. godine u saobraćajnoj nesreći. Nakon par mjeseci grupa Metallica pokrenula je audiciju za novog basistu, na kojoj će kao novi član grupe biti primljen Jason Newsted. U čast 20. godišnjice snimanja albuma Master of Puppets Metallica je krenula na turneju pod nazivom "Escape from the Studio '06" na kojoj su odsvirali album u cijelosti.

Spisak pjesama[uredi | uredi izvor]

Sve tekstove napisao je James Hetfield.[1]

Prva strana
Br. NazivMuzika Trajanje
1. "Battery"  Hetfield, Lars Ulrich 5:12
2. "Master of Puppets"  Hetfield, Ulrich, Cliff Burton, Kirk Hammett 8:36
3. "The Thing That Should Not Be"  Hetfield, Ulrich, Hammett 6:37
4. "Welcome Home (Sanitarium)"  Hetfield, Ulrich, Hammett 6:27
Druga strana
Br. NazivMuzika Trajanje
5. "Disposable Heroes"  Hetfield, Ulrich, Hammett 8:17
6. "Leper Messiah"  Hetfield, Ulrich 5:40
7. "Orion" (instrumental)Hetfield, Ulrich, Burton 8:28
8. "Damage, Inc."  Hetfield, Ulrich, Burton, Hammett 5:29
Ukupno trajanje:
54:46

Postava[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Master of Puppets (tekst na omotu albuma). Metallica. Elektra Records. 1986. 9-60439-2.