Matematički softver

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Matematički sofver je softver koji se koristi za modeliranje, analizu ili proračun numeričkih, simboličkih ili geometrijskih podataka.

Sistemi računarske algebre[uredi | uredi izvor]

Mnogi matematički paketi su sistemi računarske algebre koji koriste simboličnu matematiku. Dizajnirani su da rješavaju klasične algebarske jednačine i probleme, te da rezultate i postupak prikažu u, za ljude, razumljivom obliku.

Statistika[uredi | uredi izvor]

Postoji mnogo dostupnih alata za statističku obradu podataka.

Geometrija[uredi | uredi izvor]

CGAL (en: Computational Geometry Algorithms Library; bs: Biblioteka algoritama računarske geometrije) sadrži veliku kolekciju geometrijskih algoritama implementiranih u programskom jeziku C++, koristeći paradigmu generičnog programiranja. Stavlja se naglasak na jasnoći i efikasnosti ovih algoritama. CGAL je dostupan pod licencama Slobodnog softvera (LGPL i QPL zaviseći od dijela), kao i pod komercijalnim licencama.

Numerička analiza[uredi | uredi izvor]

Netlib spremište sadrži različite kolekcije softverskih rutina za numeričke probleme, većinom u Fortranu i C programskom jeziku. Komercijalni proizvodi koji koriste različite numeričke algoritme, uključuju IMSL i NAG biblioteke; besplatna alternativa je GNU naučna biblioteka. Drugačiji pristup uzela je biblioteka Numerical Recipes, gdje je naglasak na jasnom razumijevanju algoritama.

Mnogi sistemi računarske algebre (navedeni gore) mogu se, također, koristit za numeričke proračune.

Solveri[uredi | uredi izvor]

Solveri su klasa matematičkih softvera koji primaju opis problema u nekoj vrsti generičnog oblika, te pronalaze rješenja za isti. Kod solvera, naglasak je na kreiranju programa ili biblioteke koja se lahko može primijeniti na druge probleme sličnog tipa. Za probleme posebne klase (npr. sistemi nelinearnih jednačina), najčešće postoji širok spektar različitih algoritama koji su dostupni za upotrebu; ponekad solver koristi više algoritama, a nekad samo jedan. Normalno, solveri samo koriste numeričke metode, iako postoje solveri koji su sposobni izvoditi neke simbolične manipulacije kako bi pronašli rješenje.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]