Materični rogovi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Maternični rogovi)
Maternični rogovi
Maternični rog obilježen je gore desno.
Maternični rog nije obilježen, ali je vidljiv. Okrugli ligament je lijevo, obilježen kao 1. Putuje desno, a u sredini se pričvršćuje na uterus. Fallopijeva tuba je bezbrojna, ali je vidljiva iznad maternice i putuje prema dolje da bi se pričvrstila na mjestu u blizini okruglog ligamenta.
Detalji
LatinskiCornu uteri
SistemŽenski reproduktivni sistem
Identifikatori
TAA09.1.03.004
FMA77053
Anatomska terminologija

Maternični rogovi ili uterusni rogovi su mjesta na kojima se sastaju maternica i Fallopijeva tuba. One su jedna od tačaka vezivanja za okrugli ligament maternice (druga je mons pubis).

Rogovi maternice daleko su izraženiji kod drugih životinja (poput krava[1] i mačaka[2]) nego što su kod ljudi. Kod mačke implantacija embriona događa se u jednom od dva maternična roga, a ne u samom tijelu maternice.

Povremeno, ako se jajovod ne spoji, maternica će se svakog mjeseca puniti krvlju, a radiće se manja jednodnevna operacija kako bi se to uklonilo. Često ljudi koji su rođeni s ovim imaju problema sa trudnoćom jer su oba jajnika funkcionalna i mogu ovulirati. Rezervno jaje, koje ne može putovati u jajovod, apsorbira se u tijelo.

Reference[uredi | uredi izvor]

Ovaj članak sadrži tekst u javnom vlasništvu iz 20. izdanja Grayeve anatomije (1918)

  1. ^ Anatomska slika: Reproductive/mammal/femalesys0/femalesys6 - Komparativna Organologija na Univerzitetu Kalifornija, Davis - "Mammal, female overview (Gross, Low)"
  2. ^ Urogenital system of the female cat - BioWeb na University of Wisconsin System

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]