MatheGrafix

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
MatheGrafix
MatheGrafix 11
MatheGrafix 11
Programer(i) Roland Hammes
Stabilna verzija
11.2 / 1. 1. 2020.
Operativni sistem Windows
Dostupno na Engleski, njemački
Vrsta Program za plotanje
Licenca Vlasnički softver
Veb-sajt mathegrafix.org

MatheGrafix je program za crtanje funkcija koji omogućava korisnicima printanje, prezentaciju ili umetanje velikog broja različitih grafikona u dokumente Microsoft Worda ili OpenOfficea. Originalno, ova aplikacija razvijena je kao školski projekt studenata gimnazije Martin-von-Cochem, Njemačka. Nakon nekoliko nadogradnji kako bi se unaprijedila funkcionalnost, postao je dostupan javnosti dana 9. maja 2008. godine na iMedia sajmu u Mainzu, Njemačka. Program je dostupan kao slobodni softver, prenosivi ili kao setup datoteka.

Razvoj[uredi | uredi izvor]

  • 1994: 16-bitna verzija MatheGrafix 4.02
  • 2007: Kao jedna od desec škola, gimnazija Martin-von-Cochem u Cochemu, Njemačka, se kvalifikovala za vladin program povećanja multimedijalnih vještina kod studenata. U ovoj vezi, razvoj crtača funkcija počela je kao školski projekt za studente informatike. Rezultat ovog projekta čini osnovu autorovog posljednjeg izdanja programa MatheGrafix 7.
  • 2008: Program je dostupan javnosti od 9. maja 2008. godine na iMedia sajmu u Mainzu, Njemačka. Tada je bilo u toku da se program prevede na nekoliko svjetskih jezika, među kojima su francuski, poljski i ruski.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Crystal network local.png  Ovaj članak, koji govori o softveru, je u začetku. Možete pomoći Wikipediji tako što ćete ga proširiti.