MatheGrafix

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
MatheGrafix
MatheGrafix 11
MatheGrafix 11
Programer(i) Roland Hammes
Stabilna verzija
11.1 / 22. 4. 2018.
Operativni sistem Windows
Dostupno na Engleski, njemački
Vrsta Program za plotanje
Licenca Vlasnički softver
Veb-sajt mathegrafix.org

MatheGrafix je program za crtanje funkcija koji omogućava korisnicima printanje, prezentaciju ili umetanje velikog broja različitih grafikona u dokumente Microsoft Worda ili OpenOfficea. Originalno, ova aplikacija razvijena je kao školski projekt studenata gimnazije Martin-von-Cochem, Njemačka. Nakon nekoliko nadogradnji kako bi se unaprijedila funkcionalnost, postao je dostupan javnosti dana 9. maja 2008. godine na iMedia sajmu u Mainzu, Njemačka. Program je dostupan kao slobodni softver, prenosivi ili kao setup datoteka.

Razvoj[uredi | uredi izvor]

  • 1994: 16-bitna verzija MatheGrafix 4.02
  • 2007: Kao jedna od desec škola, gimnazija Martin-von-Cochem u Cochemu, Njemačka, se kvalifikovala za vladin program povećanja multimedijalnih vještina kod studenata. U ovoj vezi, razvoj crtača funkcija počela je kao školski projekt za studente informatike. Rezultat ovog projekta čini osnovu autorovog posljednjeg izdanja programa MatheGrafix 7.
  • 2008: Program je dostupan javnosti od 9. maja 2008. godine na iMedia sajmu u Mainzu, Njemačka. Tada je bilo u toku da se program prevede na nekoliko svjetskih jezika, među kojima su francuski, poljski i ruski.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Crystal network local.png  Ovaj članak, koji govori o softveru, je u začetku. Možete pomoći Wikipediji tako što ćete ga proširiti.