Matica hrvatska

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zgrada u Zagrebu, sjedište Matice hrvatske

Matica hrvatska je nevladina kulturna ustanova u Hrvatskoj osnovana za očuvanje i unapređenje hrvatske kulture. Djeluje od 1842. godine, a najvažniji je i najveći izdavač knjiga i časopisa u Hrvatskoj.

U centrali i ograncima objavljuje više od stotinu knjiga svake godine, koje redovno odnose najvažnije hrvatske književne nagrade. Uz dvadesetak redovnih biblioteka naročito se ističe biblioteka vijeka hrvatske književnosti, u kojoj je objavljeno već sedamdesetak naslova.

Centrala objavljuje dvosedmičnjak "Vijenac", novine za književnost, umjetnost i nauku, te književni časopis "Kolo" i "Hrvatsku reviju".

Osim izdavaštva Matica hrvatska priređuje mnogo kulturnih i naučnih manifestacija; predstavljanja knjiga, naučne simpozije, okrugle stolove, stručna i naučna predavanja i rasprave, koncerte, pozorištne predstave. Pri centrali djeluje i "Galerija Matice hrvatske" u kojoj svoje radove izlažu mlađi umjetnici.

Stotinjak postojećih ogranaka Matice hrvatske objavljuje dvadesetak književnih časopisa, među kojima su Dubrovnik, Književna revija, Dometi, Zadarska smotra, Riječi.

Predsjednici Matice hrvatske[uredi | uredi izvor]

Miro Gavran,
aktualni predsjednik
(2021. - danas)

Stipe Botica,
predsjednik
(2018. - 2021.)

Stjepan Damjanović,
predsjednik 2014. - 2018.)

Josip Bratulić,
predsjednik 1996. - 2002.

Gustav Krklec,
predsjednik 1950. - 1954.

Ivan Mažuranić,
predsjednik 1858. - 1872.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]