Matija Radivojević

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Matija Radivojević Kotromanić
Kralj Bosne
Vladavina1463 - 1471
PrethodnikStjepan Tomašević
NasljednikMatija Vojsalić
Porijeklo i porodica
Supružnikneka Turkinja
Djecanepoznato
DinastijaKotromanići
OtacRadivoj Ostojić
MajkaMargarita od Velike
Rođenjeposlije 1450
Bosansko kraljevstvo
Smrtposlije 1490.

Matija Radivojević, poznat i kao Matija Šabančić (poslije 1450 - poslije 1490), je bio prvi od dva osmanska kralja Bosne i jedan od posljednjih poznatih Kotromanića.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Bio je sin Radivoja Ostojića, vanbračnog sina kralja Stjepana Ostoje, i Katarina, kćerke Nikole od Velike, koji su se vjenčali 2. juna 1449. godine. Njegov otac se neuspješno borio za bosansku krunu između 1432. i 1435. godine. Matija je imao dva brata, Tvrtka i Đurđa.[1]

Godine 1463. Bosansko kraljevstvo je palo, a Bosna postala dio Osmanskog carstva. Matijin otac, brat Tvrtko i rođak, kralj Stjepan Tomašević, pogubljeni su po naredbi sultana Mehmeda II. Krajem 1465.Matija je nakon pada Bosne bio poslan u Carigrad. Mehmed je Matiju proglasio kraljem Bosne. Međutim, Matija nije dobio mnogo više od titule, budući da pravo kraljevstvo više nije postojalo. Njegova teritorija se najvjerovatnije nalazila u dolini rijeke Lašve. Cilj proglašavanja Matije kraljem Bosne bilo je osiguravanje lojalnosti Bosanaca u vrijeme kad su Mađari pokušavali sebi pripojiti ostatke kraljevstva. Jedini izvori koji ga spominju su dubrovački i vezani su za izdavanje darova. Bio je oženjen izvjesnom Turkinjom.[1]Također bosansko stanovništvo u to doba nije voljelo Matiju , a i nije se puno zanimao za vladanje u državi .

Matija se posljednji put spominje 1471. godine. Već sljedeće godine kao osmanski kralj Bosne se spominje Matija Vojsalić, dok je ugarski kralj Matija Korvin za ugarskog kralja Bosne imenovao Nikolu Iločkog.Umro je nakon 1490. godine.