Matrim Kauton

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Matrim Kauton je jedan od glavnih likova iz knjiga epske fantastike Točak vremena.

Opis[uredi | uredi izvor]

Met ima smeđe oči i kosu. Težak je oko 180 funti. Nakon događaja u četvrtoj knjizi, Met ima veliki ožiljak na vratu koji kamuflira šalom.

Met je poznat kao veliki ljubitelj neslanih šala. Njegovi najbolji drugovi, Rand al'Tor i Perin Ajbara su često bili podsticani sa njegove strane na razne nestašluke. U slobodno vrijeme se kocka, pije alkohol i zavodi lijepe žene. Uprkos ovome, ima dosta autoriteta i može da održi gvozdenu disciplinu kada je to potrebno. Zbog njegovog odgoja u Dvije rijeke ima farmerski pogled na život, a i njegov otac Abel kauton ga je naučio tajnama trgovine konjima. Met prezire plemstvo i smatra ih parazitima koji žive na tuđem radu, pa zabranjuje svojim ljudima da ga zovu Lord Mat. Met je i osoba od velike časti, koja uvijek održi obećanje.

Mladost[uredi | uredi izvor]

Meta je, kao i Randa i Perina, iz Dvije rijeke odvela Aes Sedai Moraina. Moraina im je rekla da ih Troloci i Midraali gone zato što su na neki način važni za borbu protiv Mračnog. Met je u borbi protiv Troloka u prvoj knjizi, uzviknuo drevni bojni poklič Maneterna na Starom jeziku, ne razumijevajući šta je rekao. Tokom svih ostalih knjiga Met će nesvjesno izgovarati fraze i rečenice na Starom jeziku. Na putovanju od Dvije rijeke, družina je ušla u drevni, ukleti grad Šadar Logot kako bi pobjegla Trolocima. Iako ih je Moraina savjetovala da ne idu u grad, Met je poveo Randa i Perina u istraživanje. Dok su istraživali, sreli su čovjeka po imenu Mordret, koji je tvrdio da je lovac na blago i da mu treba pomoć da iznese veliku količinu blaga. Obuzet pohlepom, sva trojica su krenula za Mordretom. Odveo ih je u sobu prepunu raznih blaga. Dok su razgledali blago, Rand je shvatio da Mordret nema sijenke. Kada je Rand ovo rekao, Mordret je zavrištao i nestao kroz zid. Neprimjećen od Randa ili Perina, Met je pokupio jedan bodež koji je bio uklet. Zbog bodeža Met je postao bolesno paranoičan i sumnjičav.

Kletva[uredi | uredi izvor]

Kasnije, u tvrđavi Fal Dara, Padan Fejn je ukrao Rog Valera i bodež.Metu je trebao bodež kako bi preživio dok ga Aes Sedai ne izliječe. Putovao je sa Random, Perinom, Ingtarom, Loijalom i Verin Sedai do grada Falmea. Na ovom putovanju je otkrio da je Rand Ponovorođeni Zmaj, i to ga je prestravilo. U Falmeu, koji je bio pod okupacijom Seanšana, Met je dunuo u Rog Valera i prizvao mrtve heroje da se bore za njega. Sada je vezan za Rog, pošto neće raditi ni za koga drugog dok je Met živ. Putovao je do Tar Valona zajedno sa Elejnom, Ninevom, Egvenom i Verin Sedai. Kada je dosegao Bijelu kulu, bio je gotovo mrtav od kletve bodeža, ali su ga Aes Sedai izliječile na vrijeme. Kada se probudio, shvatio je da su mnogi dijelovi njegovog sijećanja nestali.

Smrt i ponovorođenje[uredi | uredi izvor]

Ubrzo je napustio Tar Valon i krenuo u Kaemlin sa zabavljačem i bardom Tomom Merilinom. Tamo je slučajno čuo kako Izgubljeni Rafhvin kuje zavjeru da ubije Ninaevu, Elejnu i Egvenu u Tiru. On i Tom su otputovali u Tir i spasli trojku od Cnog Ađaha. Met je lutao podrumima Tira, i tu je našao veliki crveni dovratak kroz koji je prošao. Dovratak ga je odveo u zemlju Aelfina, zmijolikih bića koje odgovore na tri pitanja. Predskazali su sledeće: a) umrijeće u biće dio onoga što je nekada bilo, b) oženiće se Kćerkom Devet Mjeseca, i c) odreći će se polovine svijetlosti svijeta da bi spasao svijet. Kasnje je otišao sa Lanom, Egvenom, Morainom i Random u drevni Aijelski grad Ruidean.

U dolini Ruideana, Met je pronašao još jedan crveni dovratak, koji ga je odveo u zemlji Elfina, bića sličnih lisicama. Očekivao je još odgovora, ali kada su mu Elfini ponudili ispunjenje tri želje, on je odabrao sledeće: a) da mu rupe u memoriji budu ispunjene, b) da bude slobodan od usmjeravanja Aes Sedai, i c) da bude vraćen u Ruidean. Met sada ima memorije najvećih stratega i generala u svom umu, a također ima i srebrni medaljon koji ga štiti od usmjeravanja.

General:Banda Crvene Šake[uredi | uredi izvor]

Zastava Bandu Crvene Šake

Memorije koje je Met dobio od Elfina su pomogle da Met postane jedan od najboljih generala svijta, pamteći strategije izgubljene vijekovima. Met ima nevjerovatnu sreću na kartama, kockama, pa i u stvarnom životu i u bitkama. Od 5. knjige Met čuje kotrljanje kocke u glavi kad treba da napravi neki važan izbor. Kocka se zaustavi kada odluči. Met ne zna koji je to izbor dok se to ne obistini.

Njegovo veliko znanje i sreća su ga načinili vjerovatno najboljim generalom na čitavom svijetu. Met se veoma istakao u borbi za Kairhijen, gdje je ubio vođu Šaido Aijela Kuladina. Posle te bitke, Met je formirao novu vojnu formaciju: Šen al Kalar ili Bandu Crvene Šake. Ova formacija je odana samo Metu i vjeruju da ne mogu biti pobjeđeni kad ih on vodi. Družina je od armijice od 600 ljudi prerasla u ogromnu vojsku od 30,000 ljudi.

Kćerka Devet Mjeseca[uredi | uredi izvor]

Met je putovao do Altare zajedno sa Ninaevom, Elejnom i Avijendom. Zadatak im je bio da nađu Zdjelu Vjetrova. U Altari Met je postao ljubavnik kraljice Tulin. Nakon potrage od 16 dana, Zdjela je nađena. Nineva i Elejna su otišle iz Altare, dok je Met ostao u Altari i bio je zarobljen od strane Seanšana.

Met je pobjegao iz seanšanskog zatvora, zajedno sa Tomom, Bejlom Domonom i sa još nekoliko seanšanskih zatvorenika. Ovo bjekstvo je otkrila Visoka Gospa Tuon. Met ju je kidnapovao i pobjegao. Kasnije je shvatio da je Tuon Kćerka Devet Mijeseca, žena koju će oženiti. Od tada se ponašao prema njoj sa velikiom učtivošću i galantnošću. Met i Tuon su se vjenčali u 11. knjizi Bodež snova.

Važnost[uredi | uredi izvor]

Rand je glavni lik, ali su Met i Perin samo malčice manje važni. Met i Perin su važan dio borbe protiv Sijenke in od ključne su važnosti za Randovu pobjedu u Tarmon Gai'donu. Knjige odvojeno prikazuju avanture sva tri lika.

Met se, kao Rand, veoma promijenio tokom priče. Na početku je bio neodgovorni mangup, ali se našao u situjacijama koje su zahtijevale veliku odgovornost i pronicljivost. Met je sada veoma odgovoran i smireno prihvata svoju sudbinu, iako uvijek gunđa zbog nje. Mnogi znakovi pokazuju da će Met izumiti vatreno oružje uz pomoć Iluminatorke Aludre. Već je koristio barut u napadu na Kamen Tira.

Citati[uredi | uredi izvor]

  • "Spaljen bio!!"
  • "Krv i krvavi pepeo!" U svakoj knjizi.
  • "Nikad ne pleši sa djevojkom čija braća imaju ožiljke od noževa."
  • "Jedna lijepa žena znači zabavu na balu. Dvije lijepe žene znače nevolju u kući. Tri lijepe žene znače: bježi u planine."
  • "Ne želim vino za mene. Čudne stvari se dešavaju i kada mi je glava čista. Želim da znam razliku."
  • "Šta je život ako ne uzmeš šansu sada i odmah?"
  • "Sreća je konj koji se može jahati kao i svaki drugi."
  • "Dovie'andi se tovya sagain" na Starom jeziku , "Vrijeme je da se baci kocka." Iz 5.knjige