Matt Dillon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Matt Dillon
Matt Dillon
Rodno ime Matthew Raymond Dillon
Rođenje (1964-02-18) 18. februar 1964 (55 god.)
New Rochelle, New York, SAD
Godine rada 1979–

Matthew Raymond Dillon (rođen 18. februara 1964) američki je glumac i režiser. Svoju glumačku karijeru započeo je 1979. u filmu Preko ruba i postao tinejdžerski idol glumeći u filmovima kao što su Moj tjelohranitelj (1980), Slatke avanture (1980), Štemer (1983) i Autsajderi (1983). Kasnije je gradio uspješnu karijeru filmovima Dragstor kauboj (1989), Samci (1992), Svetac utvrde Washington (1993), Žena za koju se umire (1995), Lijepe djevojke (1996) i Divlja igra (1998). U članku iz 1991. filmski kritičar Roger Ebert napisao je da je Matt Dillon, uz Seana Penna najbolji glumac svoje generacije.[1]

Debitirao je kao režiser filmom Grad duhova 2002. Dobio je Independent Spirit Award za ulogu u filmu Dragstor kauboj 1990. i za ulogu u filmu Fatalna nesreća 2006. Za film Fatalna nesreća bio je nominiran za Oscara u kategoriji za najbolju sporednu ulogu.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Godina Film Uloga
1979. Preko ruba Richie White
1980. Moj tjelohranitelj Melvin Moody
1980. Slatke avanture Randy Adams
1982. Tex Tex McCormick
1982. Liar's Moon Jack Duncan
1983. Autsajderi Dallas "Dally" Winston
1983. Štemer Rusty James
1984. The Flamingo Kid Jeffrey Willis
1985. Meta Chris Lloyd / Derek Potter
1985. Buntovnik Narednik Harry Rebel
1986. Native Son Jan Erlone
1987. Veliki grad J. C. Cullen
1988. Kansas Doyle Kennedy
1989. Dragstor kauboj Bob Hughes
1989. Bloodhounds of Broadway Regret
1991. Poljubac pred smrt Jonathan Corliss
1992. Samci Cliff Poncier
1993. Svetac utvrde Washington Matthew
1993. Gospodin Čarobni Gus DeMarco
1994. Zlatna vrata Kevin Walker
1995. Žena za koju se umire Larry Maretto
1995. Frankie Starlight Terry Klout
1996. Grace of My Heart Jay Phillips
1996. Albino Aligator Dova
1996. Lijepe djevojke Tommy "Birdman" Rowland
1997. Tamo ovamo Cameron Drake
1998. Svi su ludi za Mary Patrick "Pat" Healy
1998. Divlja igra Sam Lombardo
2001. One Night at McCool's Randy
2002. Divlje ulice Fritzy Zennetti
2002. Grad duhova Jimmy Cremming
2004. Zaposlenik mjeseca David Walsh
2004. Fatalna nesreća Policajac John Ryan
2005. Ljubavnik Mark
2005. Faktotum Henry Chinaski
2005. Herbie: Punom brzinom Trip Murphy
2006. Svakog gosta tri dana dosta Carl Peterson
2008. Predsjednička igra Patton Dubois
2009. Stari frajeri Barry
2009. Velika pljačka Mike Cochrane
2010. Otimači Detektiv Jack Welles
2012. Djevojka kojoj je suđeno George / The Bousche
2013. Pawn Shop Chronicles Richard
2013. Umjetnost krađe Nicky Calhoun
2013. Sunlight Jr. Richie
2014. Zemlja nasilja Jesse Weiland
2017. Vau Vau zvijezda Trey (glas)
2017. U velikom stilu Hamer

Televizija[uredi | uredi izvor]

Godina Naziv Uloga Zabilješke
1991. Pecanje sa Johnom Matt Dillon TV-serija (1 epizoda)
2007. Simpsoni Louie (glas) TV-serija (1 epizoda)
2011. Moderna porodica Robbie Sullivan TV-serija (1 epizoda)
2015. Wayward Pines Ethan Burke TV-serija (10 epizoda)

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ebert, Roger (26. 4. 1991). "A Kiss Before Dying Movie Review (1991) | Roger Ebert". www.rogerebert.com (jezik: engleski). Pristupljeno 20. 8. 2017.