Max Weber

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Maximilian Carl Emil Weber
Max Weber 1894.jpg
njemački naučnik
Rođenje (1864-04-21) 21. april 1864.
Erfurt, Njemačka
Smrt 14. juni 1920(1920-06-14) (56 god.)
Minhen, Njemačka

Maximilian Carl Emil Weber (21. april, 1864. – 14. juni, 1920.) bio je njemački naučnik iz područja političke ekonomije (ili ekonomika) i sociologije koji se smatra jednim od utemeljitelja moderne sociološke nauke i kao i nauke o javnoj administraciji. Svoju karijeru je započeo na Univerzitetu Berlin, da bi kasnije radio na univerzitetima u gradovima Freiburg, Heidelberg, Beč i Minhen. Bio je jako uticajan u savremenoj njemačkoj politici kroz poziciju posmatrača pri njemačkim pregovarateljima u Versajskom sporazumu kao i kroz rad u komisiji odgovornoj za donošenje nacrta za Weimarsku konstituciju

U svojim glavnim djelima bavi se racionalizacijom sociologije religije i vladom. Njegov čuveni doprinos se ogleda u radu Protestantska etika i duh kapitalizma kojim je i započeo da se bavi sociologijom religije.