Maya Berović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Maya Berović
Maja-Berovic-Arena.jpg
Koncert u Beogradskoj Areni u 2018.
Osnovne informacije
Ime po rođenju Maja Berović
Rođenje (1987-07-08) 8. juli 1987 (33 god.)
Malešići, SR Bosna i Hercegovina, SFR Jugoslavija
Zanimanje pjevačica
Instrumenti vokali
Karijera 2006–sada
Izdavači
Povezani umjetnici
Veb-sajt www.maya.co.rs

Maja Berović (rođena 8. jula 1987), poznata po umjetničkom imenu Maya, jest srbijanska pop-folk pjevačica.[1]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Maya Berović rođena je 8. jula 1987. u mjestu Malešići kod Ilijaša 20 km sjeverno od Sarajeva. Svoj prvi album snimila je 2007. godine u Grand produkciji pod nazivom Život uživo. Pjesme u albumu su napisali Marina Tucaković i Aleksandar Milić. Nakon prvg albuma, Maya se razilazi s Grand produkcijom i Sašom Popovićem, nakon čega prelazi u IN Music, a kasnije u City Records.[2] Godine 2008. izdaje svoj drugi album Crno zlato. Sljedeće godine objavljuje singl "Koliko te ludo volim ja",[3] nakon čega nastupa po noćnim klubovima i diskotekama, praveći tako kratku medijsku pauzu. U izdavačkoj kući BN Music 2011. godine snima svoj album pod nazivom Maya 2011.[4] U oktobru 2012. izdaje album Djevojka sa juga, sa uvrštenim pjesmama "Mama, mama, Djevojka sa juga" i "Jedan pravi". Dvije godine kasnije slijedi peti studijski album Opasne vode na kojem se nalazi pjesma "Dečko za provod". Na albumu se našla i pjesma "Alkohol" kojom se Maja prestavila na prvom Pinkovom festivalu. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Studijski albumi
  • Život uživo (2007)
  • Crno zlato (2008)
  • Maya 2011 (2011)
  • Djevojka sa juga (2012)
  • Opasne vode (2014)
  • Viktorijna tajna (2017)
  • 7 (2018)
  • Intime (2020)

Turneje[uredi | uredi izvor]

  • Pravo vreme (2018/19)

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ ""Ja sam Srpkinja i ponosim se time": Maja Berović otkrila koje je njeno pravo ime". www.telegraf.rs. Pristupljeno 2019-11-9. Provjerite format datuma u parametru |access-date= (pomoć)
  2. ^ http://www.srbijadanas.com/clanak/maya-berovic-nije-mi-bilo-mesto-u-grandu-sasa-popovic-i-ja-ne-zelimo-isto-02-01-2015
  3. ^ http://www.discogs.com/Maya-Koliko-Te-Ludo-Volim-Ja/release/5477487
  4. ^ http://maya-berovic.blogspot.ba/p/biografija.html

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]