Međunarodna agencija za atomsku energiju

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Međunarodna agencija za atomsku energiju
Zastava Međunarodne agencije za atomsku energiju
Zastava
Glavno sjedište Beč
Službeni jezik arapski, engleski, francuski, kineski, ruski, španski
Broj zemalja članica 161[1]
Datum osnivanja 29. juli, 1957
Veb-sajt www.iaea.org

Međunarodna agencija za atomsku energiju (eng. International Atomic Energy Agency - IAEA) je međunarodna organizacija i specijalizirana agencija Ujedinjenih nacija čija je svrha razvoj nuklearne energije u miroljubive svrhe kao i ograničenje upotrebe nuklearne energije u vojne svrhe pa i u izradu nuklearnog naoružanja. Agencija je osnovana kao samostalna organizacija 29. jula 1957. godine sa sjedištem u Beču. Iako je osnovana nezavisno od Ujedinjenih nacija na osnovu međunarodnog ugovora, IAEA statuta, agencija o svom radu izvještava i Generalnu skupštinu i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija. IAEA ima dva regionalna ureda koji se nalaze u Torontu, u Kanadi i u japanskom Tokiju te tri laboratorije u: Beču i Seibersdorfu u Austriji i u Monaku.

Agencija je 2005. godine zajedno je sa svojim generalnim direktorom Mohamedom El-Baradeijem dobila Nobelovu nagradu za mir. Službeni jezici organizacije su: engleski, francuski, arapski, kineski, ruski i španski.

Članstvo[uredi | uredi izvor]

  Države članice
  Države sa odobrenim članstvom
  Države koje su isključene iz članstva
  Države nečlanice

Agencija trenutno ima 161 državu članicu.[1] Većina članica UN-a su članice i ove agencije. Kape Verdeu, Tongi i Brunejima, kao nečlanicama, biće odobreno članstvo i postat će članice čim ostvare neophodne zakonske instrumente. Dvije države su se povukla iz članstva a to su: Sjeverna Koreja (članica u periodu 1974-1994) i Kambodža koja je povukla svoje članstvo 2003. godine i ponovo se pridružila 2009. godine.

Misija[uredi | uredi izvor]

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju se obično opisuje posredstvom tri pravca djelovanja:

  • Korištenje u mirnodopske svrhe: Promovisanje upotrebe nuklearne energije od strane država članica u mirnodopske svrhe,
  • Zaštitne mjere: Implementacija zaštitnih mjera kako bi se osiguralo da se nuklearna energija ne koristi u vojne svrhe, i
  • Nuklearna sigurnost: Promocija visokih standarde za nuklearnu sigurnost[2]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Member States of the IAEA". International Atomic Energy Agency. Pristupljeno 16. 9. 2013. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ http://www.iaea.org/About/mission.html

Vanjsklinkovi[uredi | uredi izvor]