Međunarodna agencija za atomsku energiju

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Međunarodna agencija za atomsku energiju
Zastava Međunarodne agencije za atomsku energiju
Zastava
Glavno sjedište Beč
Službeni jezik arapski, engleski, francuski, kineski, ruski, španski
Broj zemalja članica 161[1]
Datum osnivanja 29. juli, 1957
Veb-sajt www.iaea.org

Međunarodna agencija za atomsku energiju (eng. International Atomic Energy Agency - IAEA) je međunarodna organizacija i specijalizirana agencija Ujedinjenih nacija čija je svrha razvoj nuklearne energije u miroljubive svrhe kao i ograničenje upotrebe nuklearne energije u vojne svrhe pa i u izradu nuklearnog naoružanja. Agencija je osnovana kao samostalna organizacija 29. jula 1957. godine sa sjedištem u Beču. Iako je osnovana nezavisno od Ujedinjenih nacija na osnovu međunarodnog ugovora, IAEA statuta, agencija o svom radu izvještava i Generalnu skupštinu i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija. IAEA ima dva regionalna ureda koji se nalaze u Torontu, u Kanadi i u japanskom Tokiju te tri laboratorije u: Beču i Seibersdorfu u Austriji i u Monaku.

Agencija je 2005. godine zajedno je sa svojim generalnim direktorom Mohamedom El-Baradeijem dobila Nobelovu nagradu za mir. Službeni jezici organizacije su: engleski, francuski, arapski, kineski, ruski i španski.

Članstvo[uredi | uredi izvor]

  Države članice
  Države sa odobrenim članstvom
  Države koje su isključene iz članstva
  Države nečlanice

Agencija trenutno ima 161 državu članicu.[1] Većina članica UN-a su članice i ove agencije. Kape Verdeu, Tongi i Brunejima, kao nečlanicama, biće odobreno članstvo i postat će članice čim ostvare neophodne zakonske instrumente. Dvije države su se povukla iz članstva a to su: Sjeverna Koreja (članica u periodu 1974-1994) i Kambodža koja je povukla svoje članstvo 2003. godine i ponovo se pridružila 2009. godine.

Misija[uredi | uredi izvor]

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju se obično opisuje posredstvom tri pravca djelovanja:

  • Korištenje u mirnodopske svrhe: Promovisanje upotrebe nuklearne energije od strane država članica u mirnodopske svrhe,
  • Zaštitne mjere: Implementacija zaštitnih mjera kako bi se osiguralo da se nuklearna energija ne koristi u vojne svrhe, i
  • Nuklearna sigurnost: Promocija visokih standarde za nuklearnu sigurnost[2]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Member States of the IAEA". International Atomic Energy Agency. Pristupljeno 16. 9. 2013. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ http://www.iaea.org/About/mission.html

Vanjsklinkovi[uredi | uredi izvor]